Electe

Smiljka Isaković – Vremeplov uz čembalo u Subotici

U ponedeljak 7. oktobra 2019. godine, na podijumu Velike većnice Gradske kuće nastupiće Smiljka Isaković, u zemlji i inostranstvu poznata kao „prva dama čembala“. Koncert je zakazan za 20 časova, a ulaz je slobodan za sve ljubitelje muzike za čembalo, kao i umetničke muzike.

Smiljka Isaković će pred subotičkom publikom izvesti program pod nazivom Vremeplov, upravo zbog toga što će biti zastupljena dela od Henrija VIII do Teodorakisa.

Smiljka Isaković koju inostrana i naša stručna kritika naziva „Kraljicom čembala“ i „Prvom Damom čembala“ magistrirala je dva instrumenta: klavir na FMU u Beogradu i Konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, i čembalo na Kraljevskom Konzervatorijumu u Madridu. Nastupala je širom Evrope, u SAD, Južnoj Americi, na Islandu i na Kubi, uvek sa odličnim kritikama. U bivšoj Jugoslaviji je redovno svirala na svim velikim festivalima, a sada i širom Srbije, noseći svoje čembalo. Snimila je nekoliko nosača zvuka za izdavačke kuće u zemlji i SAD, a njeni snimci nalaze se u medijskim kućama u zemlji i inostranstvu. Aktivna je u interpretaciji dela srpskih savremenih kompozitora. Doktorirala je na primeni menadžmenta u muzičko-scenskim umetnostima.

Smiljka Isaković piše tekstove za različite medije, od kojih su joj objavljene do sada četiri knjige: 2007. Zubati osmeh Maksa Grafa (Prometej, Novi Sad), 2010. Menadžment muzičke umetnosti (Megatrend), 2012. Bemus Prepletum Mobile (Službeni glasnik), 2013. Viđenja(RTS)-nagrada „Muzika klasika“ za najbolju knjigu u oblasti muzike u 2013. Smiljka Isaković uvršćena je u „International Who is Who in Music” (međunarodna enciklopedija poznatih muzičara koja preko 40 godina izlazi u Kembridžu), a od strane Američkog biografskog instituta (ABI) ušla je u „5000 ličnosti sveta“ kao „Prva Dama čembala“. Njeno ime nalazi se u „Ko je ko u Srbiji“ i međunarodnoj Enciklopediji čembalista i orguljaša (St Petersburg).

Nosilac je prestižne međunarodne Masarikove nagrade za umetnost, koju je pre nje za muziku dobio Lučiano Pavaroti. Priznanje ”Međunarodni muzičar 2003.“ dobila je u Kembridžu, V.Britanija; 2005. godine dobija Zlatnu značku Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture, a 2015. nagradu grada Beograda za koncert „Osu se nebo zvezdama“ (2014), posvećen Stevanu Mokranjcu i Velikom ratu. 2016. dobija godišnju nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije za koncert posvećen Ćirilu i Metodiju. Vukovu nagradu dobila je 2018. godine, kao i Nagradu za životno delo Udruženja muzičkih umetnika Srbije, iste godine.

Šta Vi mislite?