Electe

Volite li Šopena?

International Piano Fest odvija se po najavljenom planu, a tematski koncert pod nazivom „Volite li Šopena?“ biće održan u sredu, 09. aprila u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, sa početkom u 20 časova. Šopenovu muziku izvodiće umetnici iz Italije, Japana, Turske, Gruzije i Srbije.

PROGRAM:

1. Katarina Lee Dafna (Serbia)
Polonaise in G sharp minor, op. posth
 
2. Chiara La Ferla (Italy)
Nocturne in C-sharp minor, op. posth
Nocturne in C-minor, op. 48 no 1
 
3. Csőke Noémi (Serbia)
Variations in E-major on a German national air
 
4. Junko Mashima (Japan)
Ballad no. 1 in G minor, op. 23
 
5. Elisabed Mamradze (Georgia)
Ballad no. 2, in F major, op. 38
 
6. Tuğrul Adiloğlu (Turkey)
Polonaise in A-flat major, op. 53, „Heroic”
 

Lee Katarina Dafna (Srbija)

Lee Katarina Dafna rođena je 1999. godine u Izraelu. Trenutno završava šesti razred osnovne Muzičke škole Subotica u klasi Emeke Šoti Sobonja. Učestvovala je na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima za pijaniste, gde je osvojila prve, druge i treće nagrade. Takođe, učesnica je majstorskih kurseva internacionalno priznatih umetnika, pijanista. Izvodi kompozicije sledećih autora: Šopen, Hajdn, Bah, Debisi, Papandopulo, Takač, List, Černi, Dvoržak, Geršvin i drugi.

 Chiara La Ferla (Italija)

Kiara La Ferla, pijanistkinja, rođena 1989. godine, diplomirala je na Muzičkom institutu Vinčenzo Belini u Kataniji, kod Marije Santine Skilaći. Sa sedam godina je počela da svira klavir i u toku školovanja nastupala je u okviru većih događaja u Siciliji. Takođe, bila je nagrađivana na nekoliko takmičenja, među kojima je Internacionalno pijanističko takmičenje Kampobelo di Likata. Sarađuje sa čuvenim lirskim pevačem Marčelom Đordanijem, kao korepetitor, a učestvovala je i na više majstorskih kurseva kod umetnika Roberta Bianka i Violete Egorove. Trenutno je student master studija kod Danijele Petralija u Kataniji, a klavir i orkestraciju pohađa kod profesora Epifanija Komisa.

 Csőke Noémi (Srbija)

Noemi Čeke rođena je 2001. godine u Bačkoj Topoli. Živi u Malom Iđošu, gde trenutno pohađa šesti razred osnovne škole Adi Endre, a u Muzičkoj školi u Bačkoj Topoli pohađa četvrti razred osnovne škole u klasi Marije Sekelj i Andraša Čeke. Počevši od 2009. godine nastupala je na pijanističkim takmičenjima, na kojima je osvajala prve i jednu drugu nagradu. Među njima se nalaze: Internacionalno pijanističko takmičenje 2009-2014. godine (Šabac), Četvrto Šopenovo takmičenje 2012. godine (Budimpešta), Internacionalno pijanističko takmičenje Citta di Gorizia (Italija) 2010. godine i drugi.

 Junko Mashima (Japan)

Junko Mašima rođena je 1988. godine u Okajami (Japanu). Prvo muzičko obrazovanje započela je sa dve godine u Muzičkoj školi Takamatsu Jamaha. Diplomirala je na Muzičkom Univerzitetu Tokio Konitači. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada na internacionalnim takmičenjima, kao što su takmičenje Jamaha Elekton 1999. i 2000. godine u Šikoku; takmičenje Jamaha Ansambli 1997, 1998. i 2001. godine u Kagavi. Trenutno je student poznatog italijanskog pijaniste Danijele Petralija na Muzičkom Institutu Vinčenzo Belini u Kataniji (Italija).

 Elisabed Mamradze (Gruzija)

Elizabed Mamradze upisala je Centralnu muzičku školu Paliašvili 2003. godine, gde je počela da uči klavir i kompoziciju. Od tada je aktivni učesnik prestižnih gala koncerata i događaja kao kompozitor, solista i član kamernih ansambala. Takođe, redovno koncertira sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Gruzije. Elizabed je pobednica nekoliko pijanističkih takmičenja, kao što su Nacionalno takmičenje Muzika. Sepashvili, 2009. i 2010. godine u Gruziji; Internacionalno takmičenje Muzika bez granica, 2010. godine u Litvaniji. Počevši od 2010. godine, Elizabed učestvuje na internacionalnim festivalima i koncertima kako u Gruziji, tako i u drugim državama: Danska, Belgija, Austrija, Grčka i Italija. Ministarstvo kulture i zaštite spomenika Gruzije dodelilo joj je diplomu za osvojene nagrade u Gruziji i inostranstvu. Održava solo nastupe u raznim koncertnim salama u Gruziji i u inostranstvu, aktivno učestvuje u internacionalnim majstorskim kursevima poznatih muzičkih umetnika.

 Tuğrul Adiloğlu (Azerbejdžan)

Tugrul Adiloglu je rođen 1991. godine u Bakuu (Azerbejdžan). Svoje muzičko obrazovanje započeo je sa ocem, Asoc. Prof. Hajibabeom Adrolula 1997. godine, kada je upisao Muzičku školu Adnan Saigun na Univerzitetu Bilkent. Godine 2006. primljen je u srednju školu na Državnom konzervatorijumu Ankare, na Univerzitetu Hacetepe. U toku školovanja u srednjoj školi učestvovao je na nekoliko internacionalnih muzičkih festivala i takmičenja, među kojima su Međunarodni Pero Pijanistički Festival, takmičenje Rahmanjinov u Frankfurtu 2008. godine i Istambulu 2010. godine. Studirao je u SAD na Long Ajlend Univerzitetu, a te godine takođe je učestvovao i na majstorskom kursu kod Viktora Merzhanovla. Trenutno je student na klavirskom departmanu, na Državnom konzervatorijumu Ankare na Univerzitetu Hacetepe, u klasi docenta Irema Bozkurta.

 

Šta Vi mislite?