Electe

FEMUS u znaku broja tri

… dve hiljade trinaesta, tri godine postojanja Electe, treći festival po redu, tri takmičarska dana, tri člana stručnog žirija, tri takmičarske discipline, tri glavne nagrade festivala…Proslavismo i treći rođendan naše organizacije krajem januara… A u februaru mesecu iznesosmo pred publiku i naše „čedo“ od tri godine – Femus. Njime je započela nova Koncertna sezona organizacije Electe.
Sve ovo ne bi se događalo u pozitivnom duhu da nije bilo energije samih članova Electe, profesora Muzičke škole Subotica, sve većeg broja prijatelja u zemlji i svetu i naravno vas, redovnih posetilaca koncerata i naše internet prezentacije. Svako povećavanje brojki pregleda članaka radovalo nas je više i više.
Koncertna sezona otvorena je džinglom u kome je prikazandeo programa dosadašnjeg rada Electe, a potom su se publici obratili Umetnički direktor Noemi Gereg i Predsednik Miloš Radović, koji su svojim rečima podstakli auditorijum na razmišljanja o teškim inovativnim počecima, a posebno u muzičkoj umetnosti. Potom je usledeo film režisera Nemanje Mirkovića „Behind the Femus“, koji je i ovim ne tako skromnim gestom pokazao u kolikoj meri je sposoban da svo svoje slobodno vreme posveti upravo udruženju Electe. Dok je njegov tromesečni sinčić provodio noći i dane uz svoju majku Jovanu (Joke), Nemanja je sa svojom punom radnom opremom i koordinatorom montaže Rajkom Stevanovićem doputovao na sever Bačke i posvetio se trogodišnjem Femusu.
Po završetku filma koji prikazuje sve ono što se dešava iza podijuma festivala, svečano je od strane subotičke publike dočekan prof. dr Ognjen Popović! On je ovom prilikom nastupio u klavirskoj saradnji Ukija Ovaskainena, a tokom nastupa izveli su Sonatinu za klarinet i klavir Jozefa Horovica, kao i sjajnu Introdukciju, temu i varijacije Đoakina Rosinija. Svečano otvaranje okončano je malim posluženjem u vidu koktela učemu su nam umnogome pomogli dugogodišnji prijatelji iz poslastičarnice Ravel.
Takmičarski deo Femusa tekao je po planu i programu, tačno onako kako ga je zamislio prof. Lazar Kondić, inače Glavni koordinator festivala. Uz stručnu pomoć članice organizacionog odbora Timee Nađ, prof. Lazar nije imao problema u komunikaciji sa članovima žirija, a posebno prilikom prenošenja informacija ostatku tima koji je ažurno pratio sva dešavanja u „Jury’s office“. U petak su nastupili kandidati i kandidatkinje iz discipline saksofon i flauta, te su uspešno proglašeni i prvi laureati festivala. Stručni žiri u sastavu prof. Marina Novak (Zagreb), prof. Levente Puškaš (Debrecen) i prof. Ognjen Popović (Beograd) je ove godine imao mnogo posla oko beleženja pojedinačnih komentara za svakog takmičara. Nije bilo jednostavno ni prof. Adamu Radetiću koji je svih dana takmičenja imao uloguvoditelja programa. On je u tzv. šok sobi bodrio mališane, njihove profesore i korepetitore, pripremao scenu za svaki nastup, ali u nekim momentima svojim komentarima unosio humoristične momente onima koji su slušali program. Osim žirija, u Sali su najviše vremena proveli snimatelji četvorodnevnog projekta Nevena Kliska i Adam Seg. Eto ideje da sledeće godine organizator predvidi da snimatelji dodele nagrade po njihovom mišljenju najboljem muzičkom i scenskom nastupu takmičara. 
Nego, da sagledamo malo situaciju i izvan koncertne sale… Prva i najvažnija prostorija kroz koju su svi takmičari morali proći, jeste soba za registraciju „Secretariat of Femus 2013“. Tu su svoje obaveze marljivo i bez greške ispunjavali Noemi Gereg, Anita Mrđanov, Enike Gereg, Arnold Lacko, Oliver Pinter i Silvester Selpal. Ona koja nikako nije mogla sebe zamisliti u drugoj funkciji osim u „trčkara po detetu“ jeste prof. Renata Rož, koja je s večitim osmehom na licu sprovodila takmičarke i takmičare u sobe za usviravanje, na akustične probe i pružala sve dodatne informacije njihovim roditeljima i pedagozima. Kancelarija najdužeg radnog vremena i sastanaka u kasnim večernjim časovima bila je „banka“. Tu su se upisivali bodovi, ispisivale diplome, štampali materijali, objavljivali rezultati i novosti, a ono što je prvi put na Femusu rađeno, takođe u ovoj prostoriji, jeste montaža snimljenog materijala takmičenja.
Finalno, kako ga u inostranstvu zovu gala veče, imalo je posebnu draž. Subotičkoj javnosti predstavilo se deset zlatnih takmičara iz različitih kategorija. Zaista su i ovom prilikom dali sve od sebe. Jedan po jedan, strpljivo su, pa čak i sa lakoćom izvodili dela umetničke muzike. Žiri se jednoglasno odlučio da glavne nagrade festivala dodeli Tijani Radović,Arpadu Agoštonu i Danijelu Aliju Lugošiju. Čestitamo i najboljim pedagozima i korepetitorima, bez kojih se sjajna izvođenja mladih umetnika ne bi mogla ostvariti! Svi laureati nagrađeni su notnim zbirkama izdavačke kuće Editio Musica Budapest, opremom za muzičke instrumente servisa Media&Music, i svakako ne na poslednjem mestu, slatkim paketićima koje je pripremio marketing tim Pionir Subotica.
Uz muziku, osmehe i dobro raspoloženje protekao je i ovogodišnji festival umetničke muzike u Subotici.Femus je ove godine protekao sa visokom prosečnom ocenom prema komentarima posetilaca. Nadamo se da će on uspešno nastaviti s svojim rođendanima i sledećih godina… Ekipa je mala, odabrana i puna novih ideja… Pridružite nam se!
Neka muzika pleni i u Koncertnoj sezoni Electe No. 2!

4 komentara

    Šta Vi mislite?