Electe

Press konferencija povodom otvaranja Koncertne sezone Subotice i festivala Femus 2017

Press konferencija za novinare povodom svečanog otvaranja Koncertne sezone Subotice i festivala FEMUS 2017, održana je danas u Press centru u Gradskoj kući. Medijima su se na konferenciji obratili dr Pinter Krekić Valeria – prodekan za međunarodnu saradnju Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku, dr Gereg Noemi – umetnički direktor Electe i Miloš Radović – predsednik Electe.

Miloš Radović, novinarima se obratio sledećim rečima:
„I ove godine Koncertnu sezonu Subotice 2017. otvara internacionalni festival FEMUS na koji se i ove godine prijavio veliki broj mladih takmičara koji dolaze iz Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i iz naše zemlje. Ovogodišnji stručni žiri koji će ocenjivati prijavljene kandidate sastavljen je od eminentnih univerzitetskih profesora i reproduktivnih umetnika a to su: Prof. Klaudija Rosi (Italija), Prof. Tadej Kenig (Slovenija), Prof. Oskar Laznik (Slovenija).

Prema rečima dr Pinter Krekić Valeria, za Učiteljski fakultet održavanje festivala FEMUS ima veliki značaj.
„Na prvom mestu festival predstavlja jedno kulturno dešavanje u našem gradu i nama je izuzetna čast što imamo priliku da budemo domaćin ovom festivalu i ugostimo veliki broj mladih umetnika iz naše zemlje ali i iz zemalja okruženja. Za naš fakultet ovaj festival nema samo kulturnu komponentu već predstavlja razmenu važnih iskustava koja se mogu steći isključivo na ovakvim manifestacijama a naši studenti će kao volonteri biti uključeni u gotovo sve poslove oko same organizacije FEMUS-a.“


Radović je pozvao sugrađane da posete festival i slušaju i takmičarski deo programa u toku dana, koji je otvoren za publiku. Ove godine, koncerti će biti brojniji nego do sada, te se predsednik udruženja osvrnuo na svaki od njih:
„Ovogodišnji koncertni program Femusa je možda i najbogatiji do sada. Očekuju nas četiri koncerta u petak, subotu, nedelju i ponedeljak izuzetnog kvaliteta, koji će biti već standardno održani u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova.

Prvo veče 24. februara svečano otvaranje Femusa i Koncertne sezone pripašće jednom od najboljih klarinetista sa ovih prostora Tadeju Kenigu, inače profesoru Ljubljanske akademije, umetniku, orkestarskom i kamernom sviraču koji će uz pratnju Nataše Srdić Jan za Subotičane izvesti celovečernji koncert i tako otvoriti ovogodišnju sezonu i Femus.

25. februara
u subotu Subotičanima će se predstaviti Marija Pilipović mlada flautiskinja iz Banjaluke koja će za našu publiku izvesti jedan tematski koncert sa savremenim delima slovenskih kompozitora. Radi se takođe o jednom specifičnom kulturnom događaju na kom će umetnica uvesti publiku u svet savremene muzike pisan za solo flautu a ono što je posebno zamnimljivo je da je Marijin magistarski rad bio upravo na temu savremenih tehnika za flautu. Ovaj koncert na prvom mestu će promovisati filmsku, vizuelnu i primenjenu umetnost koju će umetnica kroz razgovor predstaviti subotičkoj publici.

26. februara
u nedelju sada već tradicionalno Subotičanima će se predstaviti Laureati festivala Femus na kom će stručni žiri festivala izabrati prvo, drugo i treće mesto i dodeliti prestižne nagrade festivala.

27. februara
u ponedeljak svečano zatvaranje Femusa pripašće našem dobropoznatom klavirskom duu sestre Gereg koji ja mislim za subotičku publiku ne treba posebno predstavljati. To su naše dve koleginice iz Electe dr Noemi Gereg i dr Enike Gereg koje će izvesti celovečernji koncert za dva klavira.“

Umetnički direktor Electe, dr Noemi Gereg, navela je da Koncertnu sezonu otvaraju četiri koncerta koja će biti održana u okviru festivala FEMUS. Ona je naglasila da će svaki koncert biti poseban i zanimljiv. Tako je navela da je prof. Tadej Kenig virtuoz klarineta koji dolazi iz Slovenije, da je Marija Pilipović svoj rad posvetila savremenom stvaralaštvu za flautu. Gala Koncert laureata je posebno zanimljiv za sve sugrađane koji žele da osete takmičarski duh festivala i budu deo njega, a koncert Klavirskog dua sestre Gereg jeste za sve one koji su ljubitelji pijanizma.

Radović se posebno zahvalio svim medijima, sponzorima i prijateljima koji i ove godine prate rad Electe, a posebno je istakao domaćina festivala Femus – Učiteljski fakultet na Mađarskom nastavnom jeziku u Subotici koji je i ove godine ustupio svoje prostorije festivalu.

„Karta za festival košta 300 dinara i može se kupiti u kafe poslastičarnici Ravel a karta predstavlja ulaznicu za sva četiri koncerta.“ – istakao je Radović.

 

 

Šta Vi mislite?