Electe

Sestre Elmazi nastupile na International Piano Festu

Sestre Elmazi, Anita i Lejla, nastupile su druge večeri International Piano Festa u Subotici. Mlade umetnice iz Beograda, predstavile su se 14. novembra, subotičkoj publici izvodeći dela Šumana, Griga i Rahmanjinova.

Nije bilo lako prihvatiti poziv na festival u kratkom roku zbog bolesti umetnice Irine Naumovske iz Makedonije, niti je bilo jednostavno stupiti na scenu na kojoj je samo 24 sata ranije sjajnim koncertom Subotičane oduševio mladi slepi pijanista Tamaš Erdi. Bez obzira na sve okolnosti, mlade pijanistkinje su prihvatile poziv organizatora i održale svojim koncertom kontinuitet klavirskih večeri u nizu u sklopu International Piano Festa. Veliko im hvala!

Robert Schumann: Slike sa istoka, Op. 66

Šuman 1849. godine objavljuje šest Impomptua za klavir četvororučno, pod naslovom Slike sa istoka. Kako je naveo u svom prvom izdanju, Šuman je stvarajući ovo delo bio inspirisan žanrom arapskog muzičkog folklora – makamom. 150 godina po nastanku ovog dela, Slike sa istoka ne gube na svom šarmu, već pokazuju široki spektar mogućnosti zvuka koji stvaraju četiri ruke.
Sestre Elmazi su ovim delom uspešno dokazale da umetnička dela mogu nositi izuzetnu vrednost, bez obzira na izvor porekla; bilo da je to muzika neke religije, muzički žanr neke određene zajednice ili pak muzika na kojoj se temelji način života jednog naroda. Ovim delom osvrnuli smo se i na stilske karakteristike muzike sa istoka, koja i u današnje vreme svakako nosi neke od najzanimljivijih osobina.

sestre_elmazi_3

Edvard Grieg: Norveški plesovi Op. 35

Norveške plesove je Edvard Grig komponovao 1883. godine. Kompozicija je nastala uglavnom na osnovu narodnih melodija. Kao i mnoge druge kompozicije, poput Bramsovih Mađarskih igara, Dvoržakovih Slavonskih plesova, Grigovi Norveški plesovi su prvobitno predstavljali kompozicije za klavirska dua, koja su se kasnije razvijala i sve češće orkestrirala, a danas i orkestarski izvodila.
Kao i drugi kompozitori, Grig je melodije norveških plesova ispunio lepim melodijama, gipko postavljenom hromatskom harmonijom, uglavnom svečanim melodijama i veselim ritmovima.
Upravo ovi elementi pružili su klavirskom duu koga čine sestre Elmazi, mogućnost da melodičnost svih stavova Norveških plesova iz Op. 35 izvedu muzički jasno.

sestre_elmazi_7

Sergei Rachmaninoff: Šest komada, Op. 11

Jedan je od retko slušanih dela u koncertnoj izvedbi. Delo obuhvata različite mogućnosti klavira kao muzičkog instrumenta. Prisutni su elementi lirskog karaktera, lelujajući ritmovi, u pojedinim delovima guste figuracije i formiranje gradacije. Delo je blistavo puno duha i ritmičkih uzbuđenja, a prema mišljenju pojedinih autora delo je lepo, jednostavno, nepromenjeno,
U ovakvom muzičkom delu svako bi uspeo da pronađe deo sebe, te su tako i sestre Elmazi uspele da održe mirnu i blagu atmosferu koncerta.

 

Sestre Elmazi – klavirski duo

Lejla Elmazi rođena 1983, Anita Elmazi rođena 1984. god. u Beogradu, gde su završile srednju muzičku školu „Josip Slavenski” ( klavir) u klasi prof. Milene Mitić. Pored vokalno-instrumentalnog odseka, uporedo su završile i teoretski odsek. Diplomirale su na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Alana Frejzera.

Trenutno su na master studijama na odseku za klavirski duo na prestižnom Univerzitetu u Gracu (Austrija) kod eminentnih profesora Sivan Silver i Gil Garburg. Zaposlene su kao profesori klavira u Osnovnoj muzičkoj školi u Vrbasu. Za godine pedagoškog rada ostvarile su zapažene rezultate u radu sa učenicima. Njihovi učenici su dobitnici brojnih nagrada.

sestre_elmazi_1

Šta Vi mislite?