Electe

Koncertnu sezonu Subotice preporučuje i Asocijacija evropskih festivala!

Asocijacija evropskih festivala (European Festival Association – EFA) je sredinom prošlog leta pokrenula projekat pod nazivom EFFE (Evropa festivalima, festivali Evropi – Europe for Festivals, Festivals for Europe) čiji je cilj okupljanje i promocija festivala koji su duboko posvećeni umetnostima, svojim zajednicama i evropskim vrednostima. Ova nova internacionalna festivalska platforma omogućava građanima i profesionalcima da otkriju već poznate, a takođe i nove, do sada još ne toliko afirmisane festivale i da stupe u kontakt sa njima za eventualnu saradnju. Takođe, putem platforme upućuje se poziv javnosti širom sveta da prate i pristupaju najnovijim informacijama o festivalima i učestvuju u festivalima širom Evrope. Iznad svega, EFFE prepoznaje beskrajnu izvanrednost ovih festivala u njihovom svakodnevnom radu širom Evrope.

Više stotina festivala je podnelo prijavu a 761 je dobio EFFE markicu 2015-2016, među kojima je i Koncertna sezona Subotice u organizaciji Electe. Treba istaći da su iz Srbije samo 22 festivala dobila ovu markicu. Festivali su trebali da ispune tri kriterijuma: umetnički angažman i posvećenost, uključenost zajednice i festivalski internacionalni i opšti izgled. Evaluaciju svih festivala izvršio je internacionalni žiri čiji je predsenik Vensan Bodrije (Vincent Baudriller), direktor Vidi Teatra iz Lozane (Lausanne’s Theatre Vidy) i nekadašnji direktor Festivala u Avinjonu (Festival d’Avignon).

Svi dobitnici EFFE markice 2015-2016 biće predstavljeni u online vodiču, koji će biti pokrenut ovog leta, dok štampani vodič izlazi u toku septembra. Ovo jedinstveno izdanje proširuje dostupnost evropskih festivala širom sveta, stvarajući nove mostove u festivalskoj zajednici i novi pristup javnosti festivalima koji dolaze.

Šta Vi mislite?