Electe

Peto veče International Piano Festa

Peto veče International Piano Festa održano je u prostoru Savremene galerije Subotica koncertom sjajnih umetnica iz Segedina, soprana Timee Zite Šomođvari i  pijanistkinje Marian Kerenji.

Na ovom koncertu nisu nastupili samo pijanisti, kao što je to prethodnih dana bio slučaj. Publika je u sastavu kamernog dueta soprana i klavira više mogla da zapazi mogućnosti kamernog muziciranja. Dve dame odličnih muzičkih sposobnosti provele su nas kroz album koji čini osam solo pesama Roberta Šumana Život i ljubav žene op. 42. Potom je pijanistkinja samostalno izvela poznate Šumanove Dečje scene op. 15 u čijem se sadržaju nalazi trinaest klavirskih komada pisanih 1838. godine. Za sam kraj programa umetnice su odabrale Vezendonk pesme (Wesendonck Lieder) Riharda Vagnera. Pet pesama za ženski glas i klavir komponovanih na tekstove pesama Matilde Vezendonk, nastajale su tokom 1857. i 1858. godine.

Publika je u toku koncerta mogla pratiti tekstove pesama, koje su umetnice pripremile za svoj nastup u Subotici na engleskom i mađarskom jeziku. Ovo je sigurno pojednostavilo put do boljeg razumevanja literarnog, ali i muzičkog sadržaja izvedenog programa.

Ovako pažljivo biran repertoar potpuno je pristajao prostoru u kome je izveden. Stilska razdoblja i njihove muzičke odlike, kao i ornamenti zgrade u kojoj je koncert održan, veoma su se skladno prepleli u zvučnom u vizuelnom smislu. Tako smo uspeli doživeti makar deo salonskog duha koji je nekada činio osnovu muzičko-izvođačkog bivstvovanja.

Svojim nastupom, Marian Kerenji i Timea Zita Šomođvari dokazale su da i netipičan klavirski koncert poput ovog, može stati „rame uz rame“ ostalim koncertima održanim u toku International Piano Festa. Interesovanje publike je bilo preobimno da bi sala Savremene galerije mogla da primi sve posetioce, tako da su sve pomoćne stolice i jastučići bili zauzeti do samog završetka koncerta.

Poslednje veče International Piano Festa očekuju nas  dva solistička klavirska koncerta u Savremenoj galeriji Subotica. Koncert pijaniste Nikole Zdravkovića zakazan je za 18.00, a pijanistkinje Iris Kobal u 20.00 časova. Čekamo Vas!

 

 

 

 

Šta Vi mislite?