Electe

Andrej i Sara – Budimo humani na International Piano Festu

Andrej i Sara – U toku International Piano Festivala održana je humanitarna akcija „Budimo humani“. Sva prikupljena sredstva, odnosno iznos od 20.000,00 RSD, uplaćen je na račun namenjen lečenju Andreja i Sare Dedović. Hvala svim sugrađanima i posetiocima festivala koji su svojim prilozima pomogli da trogodišnji blizanci budu makar korak bliže svom izlečenju.

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić i dalje prikuplja novčana sredstva za Andreja i Saru Dedović (2014). Ukoliko je neko zainteresovan da donira sredstva, može to učiniti na sledeće račune:

Dinarski: 160-486120-14
Devizni: 00-540-0002338.0
IBAN broj: RS35160005400002338088

O Andreju i Sari više možete pročitati OVDE.

Dosadašnje uplate za Andreja i Saru možete pogledati OVDE.

 

Andrej i Sara Dedović rođeni su 24.12.2014. godine, prirodnim putem, u 31. nedelji trudnoće. Odmah su prebačeni na odeljenje intezivne nege Dečije bolnice u Novom Sadu gde su na veštačkom kiseoniku bili 13 dana. Nakon toga, još mesec dana su boravili na odeljenju neonatologije u istoj bolnici. U tom periodu je Andrej imao sepsu, krvarenje u mozgu trećeg stepena uz proširenje moždanih komora i infekciju mokraćnih kanala. Sara je dobila proširenje moždanih komora.

Kod oba deteta, usled nedostatka kiseonika tokom porođaja, postoji volumni gubitak bele mase mozga i bledilo očnih živaca na oba optička sistema. Takođe su pretrpeli i omekšanja bele mase (leukomalaciju).
Oba deteta imaju dijagnozu cerebralne paralize (kvadripareza), samostalno se rotiraju, ne zauzimaju četvoronožni stav, ne sede bez potpore, ne hodaju. Sara uspeva da puzi vojnički, odnosno ne koristi noge već samo ruke. Andrej ne priča, osim nekoliko reči, retko ostvaruje socijalni kontakt, dok je Sara na nivou svog uzrasta u mentalnom pogledu. Usled oštećenja mozga, blizanci imaju loš EEG, što kod Andreja prouzrokuje periodične epi napade.
Sav trud roditelja i trud terapeuta je usmeren na to da jednog dana Andrej i Sara prohodaju i budu što samostalniji, za šta im je potrebna materijalna pomoć od svih dobrih ljudi.

Šta Vi mislite?