Electe

Mladi kompozitori Vojvodine

Tokom koncerta u prvoj Večeri kamerne muzike subotička publika je u našem gradu imala priliku da čuje dela kompozitora koji danas žive i stvaraju na vojvođanskim prostorima.

Prvo Veče kamerne muzike, 11. novembra, Velikoj većnici donelo je potpuno novi zvuk i to premijerno izvedenim kompozicijama sledećih autora: Dorotea Vejnović, Ana Kazimić, Ljubomir Nikolić, Stanislava Gajić, Luka Čubrilo, Svetozar Nešić, Đorđe Marković i Tamara Basarić.

[iframe src=“http://www.youtube.com/embed/uviGz1okwx0″ width=“500″ height=“350″]

Mladi kompozitori okupljeni oko ideje koja prvenstveno ima za cilj izvođenje dela stvorenih tokom poslednjih godina njihovog stvaralaštva želeli su da svoja dela predstave i subotičkoj publici. “Ovakav način predstavljanja muzičkih dela je veoma redak na našim prostorima, te zbog toga smatramo da je od izuzetnog značaja podržati mlade koji teže ka tome da plod svoje inspiracije podele sa širom publikom.” – kaže za Electe portal Miloš Radović, predsednik Electe.

Osam muzičkih dela za orkestar „a uno“ neobičnijeg sastava, predstavljena su subotićkoj publici pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića, stalnog dirigenta Orkestra Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Projekat Kompozicija u Vojvodini plod je grupe autora mlađe generacije iz Novog Sada koja već treću godinu zaredom promoviše svoja i dela ostalih mladih kompozitora sa ovih prostora. Organizator projekta, odnosno mini turneje je Udruženje kompozitora Vojvodine, pokrovitelj Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, a sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške Zavoda za kulturu Vojvodine.

[fsg_gallery id=“19″]

4 komentara

    Šta Vi mislite?