Electe

Prelude, univerzitetski hor iz Budimpešte održao koncert u Velikoj većnici

Prelude mešoviti hor iz Budimpešte održao je koncert horske muzike u subotu, 10. juna, u Velikoj većnici Gradske kuće. Ulaz na koncert je bio besplatan.

Mešovitim horom Prelude dirigovao je i predvodio Šandor Kabdebo, a na programu su se našla dela horske muzike kompozitora Zoltana Kodalja, Ferenca Farkaša, Lajoša Bardoša, Đerđa Orbana, Klaudija Monteverdija, Jana Svilnika, Beišer Maćo Tamaša, Fekete Đule i Đerđa Ligetija.

Mešoviti hor Prelude je 1950. godine osnovala grupa studenata Ekonomskog univerziteta, danas Budimpeštanskog univerziteta Corvinus. Hor je 1991. godine reorganizovao Šandor Kabdebo i preimenovao ga u Prelude. Od svog osnivanja, hor neguje horsku tradiciju Mađarske i redovno održava koncerte i učestvuje na takmičenjima i festivalima.

Izvor: Yu eco RTV

Galerija

 

„Subotičani su večeras imali priliku da čuju jedan sjajan koncert klasične umetničke muzike. Gostovao nam je jedan univerzitetski hor iz Budimpešte, Mađarska. Subotička publika je večeras imala priliku da čuje prvenstveno mađarske kompozitore, kao što su Bela Bartok, Zoltan Kodalj, Orban Đerđ, Ferenc Farkaš, ali svakako tu je bio i drugi repertoar. Mislim da je ovo bio još jedan uspešan koncert u okviru naše Koncertne sezone i ja se zahvaljujem Subotičanima, što su u ovakvom broju došli i što ovako prate koncerte umetničke muzike. Nama to uvek daje dodatnu motivaciju da nastavimo u ovom poslu.“ – rekao je za Yu eco RTV Miloš Radović, predsednik „Electe“ nakon uspešno završenog koncerta mešovitog hora Prelude u Subotici.

O horu Prelude i o dirigentu…

Mešoviti hor Prelude je 1950. godine osnovala grupa studenata Ekonomskog univerziteta (danas Budimpeštanskog univerziteta Corvinus). Hor je 1991. godine reorganizovao Šandor Kabdebo (Sándor Kabdebó), i preimenovao ga u Prelude. Od svog osnivanja hor neguje horsku tradiciju Mađarske i redovno učestvuje na takmičenjima i festivalima.

Najznačajnije nagrade i priznanja Mešovitog hora Prelude su: osvojena Treća nagrada na Međunarodnom takmičenju horova Bela Bartok, u Debrecenu 1996. i 2000. godine, na Mađunarodnom takmičenju horova u Špitalu (Austrija) 1999. godine i Neuchatel međunarodnom horskom festivalu 2014. godine. Takođe je značajna Druga nagrada i zlatna diploma – osvojena zajedno s Starim budimskim kamernim horom – na Međunarodnom takmičenju horova u Budimpešti 2005. godine. Najvažnijim uspehom u svojoj zemlji, hor smatra Prvu nagradu Kodalj Zoltan na Petom i Sedmom Mađarskom horskom takmičenju 2009. i 2015. godine, kao i Grand Prix i nagradu publike.

Osim učešća na festivalima i takmičenjima, hor redovno održava koncerte u Mađarskoj, kao i prenose na Mađarskom radiju, a takođe nastupa zajedno s drugim horovima, te izvodi horska dela uz pratnju orkestra. Mešoviti hor Prelude takođe ima veoma jake međunarodne veze, pa je tako nastupio u Francuskoj, Austriji, Češkoj, Španiji, Italiji, Srbiji i Rumuniji.

Šandor Kabdebo (Sándor Kabdebó) – rođen je 1964. godine, a završio je studije na Univerzitetu ekonomije u Budimpešti, a kasnije kao nastavnik muzike i dirigent hora na Muzičkoj akademiji Franc List. On je učio i vodio hor na Univerzitetu Esterhazi Karolj u Egeru. Nekadašnji je ko-dirigent Mađarskog dečjeg radijskog hora. Sa svojom decom, omladinom i mešovitim horovima učestvovao je na međunarodnim takmičenjima osvajajući više nagrada, među kojima su i specijalne nagrade za umetničko izražavanje i dirigovanje. Dobitnik je Nagrade Muzičke fondacije Artišjuz za izuzetan rad u predavanju znanja o savremenoj muzici 2007. godine.

Šta Vi mislite?