Electe

Mađarski nacionalni hor

U utorak 10. juna u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova Mađarski nacionalni hor održaće veliki humanitarni koncert. Ulaz na koncert je slobodan, a svi posetioci koncerta imaće priliku da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu ugroženom stanovništvu u poplavljenim područijima. Na programu koncerta su dela: Lista, Verdija, Rosinija, Kodalja, Bartoka i Orfa. Mađarski nacionalni hor se svrstava u jedan od najreprezentativnijih horova i predstavlja jednu od najznačajnijih mađarskih kulturnih institucija.

MNH_14

Biografija hora

Mađarski nacionalni hor je osnovan pod imenom Državni hor pre dvadeset i osam godina. Formirao ga je Državni folklorni ansambl. Na samom početku horom je dirigovao Mikloš Pasti, pod čijim vođstvom je prerastao u osamdesetočlani pevački hor koji je mogao da prezentuje i velike oratorijume. Prvo izvođenje oratorijuma je bilo pod dirigentskom palicom Antala Dorotija 26. marta 1986. godine kada su izveli Betovenovo delo Misu Solemnis.

Nakon smrti dirigenta Mikloša Pastija 1988. godine, ansambl je vodila Katalin Bodonji, a potom Gabor Ugrin. Maćaš Antal preuzima vođstvo hora 1990. godine. Repertoar hora je izuzetno bogat, od Baha i Šica do savremenih kompozitora, od vokalnih horskih dela do klasičnih velikih oratorijuma i opera, kao i dela džez muzike.

Pored spomenutih, horom su dirigovali mnogi istaknuti dirigenti kao što su Rafael Fribek de Burgos, Peter Etveš, Mikloš Erdeji, Adam Fišer, Lorens Foster, Lajonel Frind, Janoš First, Lamberto Gadeli, Žolt Hamar, Domonkoš Heja, Mihail Jurovski, Đerđ Lehel, Andraš Ligeti, Nikola Lusoti, Ervin Lukač, Kobajaši Keničiro, Adam Medvecki, Karlo Montanaro, Geza Obenfrank, Đuzepe Patan, Majkl Santora, Riko Sakani i Jurij Simonov.

Hor je osim nastupa u zemlji i inostranstvu učestvovao i na brojnim međunarodnim takmičenjima i smotrama. Tokom godina uspešno je nastupao u velikim gradovima Evrope, a više puta predstavili su se publici u Japanu, Izraelu, na Kanarskim ostrvima i Turskoj. U Vatikanu su nastupili dva puta, u septembru 2000. godine na poziv pape Jovana Pavla II, a 2012. godine na poziv pape Benedikta XVI gde su održali izuzetno uspešne koncerte.

3 komentara

    Šta Vi mislite?