Electe

Do you like Chopin?

Muzika Frederika Šopena pleni i u 21. veku, te slušajući njegovu slikovitu fakturu mnogi uspevaju da pronađu deo sebe u njegovim delima. Tako je bilo i u večeri 9. aprila, kada su Subotičani veoma rado pohrlili na koncert posvećen upravo klavirskoj muzici ovog velikana. Šopenova dela na ovom koncertu izvodili su pijanisti iz Italije, Japana, Gruzije, Azerbejdžana i Srbije koji su svojim izvođenjima uspešno oslikali muzički opus muzike za klavir Frederika Šopena.

Lee Katarina Dafna, iako među najmlađim učesnicima Piano Festa, potpuno je sigurno i prenoseći emocije auditorijumu izvela Polonezu u gis-molu i njome otvorila koncert. Katarina je rođena 1999. godine u Izraelu, a trenutno završava šesti razred osnovne Muzičke škole Subotica u klasi Emeke Šoti Sobonja. Učestvovala je na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima za pijaniste, gde je osvojila prve, druge i treće nagrade. Takođe, učesnica je majstorskih kurseva internacionalno priznatih umetnika, pijanista.

Nadovezujući se na prvu tačku programa, Kijara La Ferla iz Italije predstavila se subotičkoj publici izvodeći Nokturno u cis-molu i Nokturno u c-molu. Kijara je rođena 1989. godine, diplomirala je na Muzičkom institutu Vinčenzo Belini u Kataniji, kod Marije Santine Skilaći. Nagrađivana je na nekoliko takmičenja, među kojima je Internacionalno pijanističko takmičenje Kampobelo di Likata. Trenutno je student master studija kod Danijele Petralija u Kataniji, a klavir i orkestraciju pohađa kod profesora Epifanija Komisa.

Čeke Noemi je za koncert posvećen Šopenu, odabrala da izvede Varijacije u E-duru na temu nemačke državne himne, a njeno izvođenje je zaista ostavilo utisak na publiku. Noemi je rođena 2001. godine, a u Muzičkoj školi u Bačkoj Topoli trenutno pohađa četvrti razred osnovne muzičke škole u klasi Marije Sekelj i Andraša Čeke. Od 2009. godine do danas osvajala je prve i druge nagrade na internacionalnim pijanističkim takmičenjima u Šapcu, Budimpešti, Italiji.

Baladu br. 1 u g-molu veoma izražajno i spretno izvela je Džunko Mašima iz Okajame (Japan). Ona je svojim izvođenjem ostavila veliki utisak na publiku, što se dalo oceniti prema aplauzu kojim je bila vraćana na ponovni poklon tri puta. Rođena je 1988. godine, a prvo muzičko obrazovanje započela je sa dve godine u Muzičkoj školi Takamatsu Jamaha. Diplomirala je na Muzičkom Univerzitetu Tokio Konitači. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada na internacionalnim takmičenjima, a trenutno je student poznatog italijanskog pijaniste Danijele Petralija na Muzičkom Institutu Vinčenzo Belini u Kataniji.

Elizabed Mamradze iz Gruzije, nastupila je na koncertu izvodeći Baladu br. 2 u f-molu i uspešnim kontrastnim izvođenjem dala svoj pečat ovoj večeri i prenela auditorijumu energiju ove prelepe balade. Elizabed je Centralnu muzičku školu upisala u Paliašvili 2003. godine, gde je počela da uči klavir i kompoziciju. Od tada je aktivni učesnik prestižnih gala koncerata i događaja kao kompozitor, solista i član kamernih ansambala. Takođe, redovno koncertira sa Nacionalnim simfonijskim orkestrom Gruzije. Elizabed je pobednica nekoliko pijanističkih takmičenja, učestvuje na internacionalnim festivalima i koncertima, a Ministarstvo kulture i zaštite spomenika Gruzije dodelilo joj je diplomu za osvojene nagrade u Gruziji i inostranstvu.

Polonezom u As-duru mladi pijanista iz Azerbejdžana Tugrul Adiloglu je svojim herojskim stavom i zvukom doprineo završnici večeri posvećene Šopenu. Rođen je 1991. godine u Bakuu (Azerbejdžan), a muzičko obrazovanje započeo je uz oca, 1997. godine, kada je upisao Muzičku školu Adnan Saigun na Univerzitetu Bilkent. Studirao je u SAD na Long Ajlend Univerzitetu, a te godine takođe je učestvovao i na majstorskom kursu kod Viktora Merzahlova. Trenutno je student na klavirskom departmanu, na Državnom konzervatorijumu Ankare na Univerzitetu Hacetepe, u klasi docenta Irema Bozkurta.

 Hvala svim pijanistima koji su svojim izvođenjima dokazali da vole muziku Šopena!

A volite li je i Vi?

Tekst: Tamara Štricki

[fsg_gallery id=“7″]

1 komentar

    Šta Vi mislite?