Electe

Koncert Biljane Gorunović

Drugo veče po redu u sklopu International piano festa 2015 na Subotičane je ostavilo snažan utisak. Svojom posebnom energijom i emotivnošću pijanistkinja Biljana Gorunović inspirisala je subotičku publiku. Velikom većnicom Gradske kuće odjekivala su dela Metnera, Skrjabina, Milojevića, Rahmanjinova i Čajkovskog. Subotičani su ovaj koncert nagrađivali aplauzima, a umetnicu su čak tri puta vratili na scenu.

Biljana Gorunović je diplomirala i magistrirala na Državnom Moskovskom Konzervatorijumu „Čajkovski“. Njeni profesori su L. Mohel i G. Akselrod. Zvanje magistra umetnosti stiče i u Beogradu u klasi J. Mihailović. Dobitnik je Počasne diplome na takmičenju pijanista „Maria Kanals“ u Barseloni i Laureat je Međunarodnog takmičenja Šopenove muzike u Getingenu (Nemačka).

Nastupala je solistički širom Srbije i u inostranstvu (Nemačka, Grčka, Španija, Češka, Danska, Norveška, Rusija, BiH-Republika Srpska). Sarađivala je sa svim značajnim orkestrima u zemlji i mnogim kamernim ansamblima (Beogradska filharmonija, Orkestar RTS-a, Gudači sv. Đorđa, Orkestar JNA, Jelena Vlahović, Aleksandar Tasić, Jovan Bogosavljević, Ljudmila Gros, Gudački kvartet „Glinka“-Moskva, Dragoljub Đuričić).

Za PGP RTS snimila je kompakt disk sa klavirskim delima Miloja Milojevića i premijerno izvela ciklus „Kameje“.

Na rang listi kritičara NIN-a koncert posvećen delima Miloja Milojevića je proglašen za najbolji koncert u 1999. godini. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije od 1994. godine.

Dobitnik je nagrade Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolji koncert u 2006. godini.

Svoju pedagošku karijeru ostvaruje kao redovni profesor na Katedri za klavir gde predaje klavir kao glavni predmet i Metodiku nastave klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od oktobra 2012. je šef Katedre za klavir.

[fsg_gallery id=“36″]

Šta Vi mislite?