Electe

Jadranka Jovanović i Letnja serenada u Subotici!

Lokalna samouprava Grada Subotice, Muzička škola Subotica i Electe Vas pozivaju na koncert pod nazivom „Letnja serenada“ na kom će nastupiti Jadranka Jovanović (glas) i Nada Matijević (klavir).

Gosti koncerta biće učenici Muzičke škole Subotica Csuzdi Eszter iz klase Tamare Marković i Borbely Jacint iz klase Eve Herodek. Korepetitor će biti Sóti Szobonya Emőke.

Koncert će biti održan u sredu 26. juna 2019. godine U Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 19 časova a ulaz na koncert je slobodan.

 

JADRANKA JOVANOVIĆ već godinama važi za sinonim vokalne umetnosti u Srbiji. Respektabilan ugled u svetskim umetničim krugovima ostvarila je pre svega nastupima na preko 120 svetskih operskih i koncertnih pozornica, od Pekinga do Meksiko Sitija, i od Palm Biča do Sibira, među kojima se izdvajaju: Milanska „Skala”, „Teatar Liceo” u Barseloni, „Teatar Masimo” u Palermu, „Mocarteum” u Salcburgu, „Teatar Munisipal” u Rio de Žaneiru, „Bunka Kaikan” u Tokiju, „San Karlo” u Lisabonu, „Teatar Komunale” u Firenci, „Teatar Ređo” u Parmi, Opera u Nici, Festival „Žorž Enesku” u Bukureštu, „Glen Guld” dvorana u Torontu, „Teatar Belini” u Kataniji, Rosinijev Festival u Pezaru, atinski „Irodion”, „Kenedi Centar” u Vašingtonu, „Karnegi Hol” u Njujorku… Ostaće upamćena i kao prva Karmen na Bliskom Istoku u Arapskim Emiratima. U svojoj dosadašnjoj, trideset i sedam godina dugoj karijeri, ostvarila je preko 2170 nastupa u operama i na koncertnim podijumima.

Sarađivala je sa najvećim svetskim dirigentima: Klaudijom Abadom, Rikardom Šaijem, Ričardom Boningom, Rikardom Mutijem, Antonijom Gvadanjom, Mauricijom Arenom, Aleksandrom Rahbariem, Eduardom Matom, Klaudijom Šimoneom, Isakom Karabčevskim, Đulianom Karelom, Donatom Rencetijem, Romanom Gandolfijem, Jan Latam Kenihom…

I sa istaknutim pevačima: Plasidom Domingom, Hozeom Karerasom, Peterom Dvorskim, Hozeom Kurom, Ruđerom Rajmondijem, Rokvelom Blejkom, Pjerom Kapučilijem, Đuzepeom Đakominijem, Bonaldom Đajotijem, Dimitrom Petkovim, Anđelom Romerom, Nikolom Martinučijem, Robertom Hejlom, Alanom Fondarijem, Renatom Bruzonom, Robertom Frontalijem, Eduardom Tumađanom, Vilijamom Mateucijem, Marijom Frangulisom, Vorenom Mokom…. Mirelom Freni, Evom Marton, Elenom Obrascovom, Agnes Balcom, Kristinom Vajdinger, Edom Mozer, Elizabetom Matos, Lučijanom Serom, Ćećilijom Gazdijom, Marijom Biješu, Stevkom Efstatijevom, Džejnis Bard, Elenom Suliotis, Danijelom Desi..

Otpevala je preko 70 uloga iz opera i vokalno-instrumentalnih dela, od kojih su najupečatljivije: Abigaila, Pepeljuga, Santuca, Eboli, Karmen, Amneris,Đovana Sejmur, Princeza de Bujon, Adalđiza, Izabela, Preciozila, Grofica Marica, Silva, Komponist, Verdijev „Rekvijem”…

Rođena je u Beogradu, gde je na Fakultetu muzičke umetnosti stekla dve univerzitetske diplome: na teoretskom odseku, i na odseku za solo pevanje. Na odseku za solo pevanje je i magistrirala.

Zanimljivo je da je već na početku njene internacionalne karijere kritičar lista „Mesađero Veneto” iz Trsta napisao „da joj ništa ne nedostaje da bi bila prava primadona”.

Njena međunarodna karijera započela je u milanskoj „Skali” gde je pevala u operama „Karmen” i „Andre Šenije” sa dirigentima K. Abadom i R. Šaiem. U istom teatru pevala je naslovnu ulogu u operi „Orfej”, L.Rosija, na prvom svetskom izvođenju ovog dela.

Jadranka Jovanović je u muzički život svoje zemlje uvela čitav niz inovacija, tematski osmišljenjih koncerata, počev od prvog, pod nazivom „Vek i po srpske solo pesme”, zatim „Veče Verdijevih Diva”, „Veče francuske muzike”, „Verdi –Sekspir”, „Veče Rosinija”, „Svetski muzički biseri”, prvo predstavljanje španske zarzuele u Srbiji, kao i režirane koncerte solo pesama („Puškinijana”,za koju je dobila nagradu ruskog Ministarstva kulture za poseban doprinos u godini obeležavanja 200 godina od rođenja Puškina; „Ciganski romansero”…) koji su bili i kostimirani, a svojom režijskom postavkom i obradom zašli u suštinu poetsko-muzičke dramaturgije, predstavljajući apsolutnu novinu, kojom je napušten vekovni stereotip takozvanog „liberabenda”.

Na prostore bivše Jugoslavije prva je izvela veliki broj muzičkih rariteta, nepoznatih dela, arije iz opera: „Pepeljuga”, „Armida”, „Žena s jezera”, „Semiramida”, „Opsada Korinta” (Đ.Rosinija), Ofenbahovu „Perikolu” , Majerberove „Hugenote” , španske „Zarzuele”…

Do sada je realizovala 10 celovečernjih solističkih koncerata u sali Kolarčeve zadužbine, kao i 5 solističkih koncerata u beogradskom „Sava Centru”, i više od 170 solističkih koncerata širom zemlje i sveta, uvek u prepunim dvorana sa osmišljenim i inovativnim programima, kroz koje je pokazala i svoj veliki istraživačko-muzikološki rad, predstavljajući apsolutne repertoarske novine na našim prostorima (pesme na jidiš jeziku, kineskom, švedskom, bugarskom, grčkom, muziku sa Islanda, pesme iz Koreje, sa posebnim akcentom na srspko muzičko stvaralaštvo).
Tokom višedecenijske internacionalne karijere, ni jedan njen nastup na koncertnim podijumima svih meridijana (od Karnegi Hola do Njižnjeg Novgoroda ) nije prošao bez prezentacije srpske umetnosti.

Na Gala koncertu slavnog Plasida Dominga u Beogradu 2014. u „Kombank Areni” bila je počastvovana da u svom rodnom gradu bude njegov specijalni gost.

2016. godine objavljena je knjiga „Recondita armonia“ uvaženog italijanskog muzičkog kritičara Bruna Baudisona posvećena operskim umetnicima koji su ostavili neizbrisiv trag u italijanskim operskim kućama u poslednje tri decenije. Značajno mesto u ovoj knjizi pripalo je Jadranki Jovanović.

• Za ulogu Santuce u operi “Kavalerija Rustikana” P. Maskanjija dobila je godišnju nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije, za najuspešnije muzičko – izvođačko ostvarenje 1994. godine.
• 2006. godine dobila je “Zlatni beočug” za trajni doprinos kulturi Beograda.
• 2015. godine dobila je Izuzetnu Vukovu nagradu za 2015. godinu – za poseban doprinos kulturi Srbije.

Učestvovala je u mnogobrojnim radio – televizijskim emisijama (Rai, Rai III, TV Sicilija, BiBiSi, Kanalu 5, TV Katania, TV Kagljari, TV Portotož…) kao i u specijalnim emisijama posvećenim njenom radu. Za Radio Beograd snimila je operu „Kleopatra’’ M. Logara. Premijerno je izvela i snimila dve arije iz opere „Hasanaginica’’ R. Kambaskovića, specijalno rađene u vidu spotova za emisiju ’’TV Premijera’’ klasične muzike, na RTS-u.

Pored „Sjajno izbrušenog glasa, sa frazama koje su interpretirane zbunjujućom lakoćom plasirane sa prvoklasnim talentom” (Nice Matin-Francuska) kritičari širom sveta uvek su isticali i njenu „Briljantnu scensku pojavu” (Ciriški „Linz Cajtung”).

Šta Vi mislite?