Electe

GALA KONCERTOM zatvoren FEMUS 2018

Gala koncertom i ove godine zatvoren je festival FEMUS. Stručni žiri je ovom prilikom dodelio glavne nagrade festivala najboljim takmičarima, muzičkim pedagozima i korepetitorima. Anica Mićić, mlada flautistkinja iz Valjeva osvojila je nagradu stručnog žirija, ali i nagradu publike!

Osmo izdanje festivala FEMUS, donelo je nove izazove, kako za organizatora, tako i za mlade muzičke talente koji su se takmičili izvodeći kompozicije za flautu, klarinet i saksofon. Tri celodnevna boravka u Muzičkoj školi Subotica pružila su mogućnost za razmenu iskustava i nova poznanstva mnogim učenicima osnovnih i srednjih muzičkih škola, ali i njihovim nastavnicima. Na FEMUS festivalu učestvovali su takmičari uzrasta od 9 do 19 godina, a doputovali su u naš grad iz Norveške, Austrije, Slovačke, Slovenije, Crne Gore, Mađarske i naše zemlje (Jagodine, Valjeva, Novog Sada, Sombora, Apatina, Kikinde, Sente, Ade, Kanjiže i Subotice).

Veoma važnu ulogu na celokupnom festivalu imala su stručna mišljenja i razgovori s članovima međunarodnog žirija u sastavu Laura Levai Aksin (Novi Sad), Davor Reba (Zagreb) i Lev Pupis (Ljubljana). Oni su svojim temeljnim preslušavanjem svih kandidata i ozbiljnim žiriranjem donosili odluke o najboljim izvođačima, što u nekim slučajevima nije bilo nimalo lako. Pri dodeli diploma takmičari su mogli porazgovarati sa članovima žirija i uvideti kako doći do boljih rezultata u budućnosti. Na gala koncertu, stručni žiri, ali i publika doneli su odluke o glavnim nagradama festivala koje prilažemo u nastavku.

NAGRADE FESTIVALA FEMUS 2018
1. NAGRADA FESTIVALA FEMUS – MIĆIĆ ANICA, flauta (Valjevo, Srbija)
2. NAGRADA FESTIVALA FEMUS – BUBREG MÁRTON, saksofon (Reutte, Austrija)
3. NAGRADA FESTIVALA FEMUS – BÖRZSÖNYI IMOLA, klarinet (Göd, Mađarska)

NAGRADA PUBLIKE FESTIVALA FEMUS 2018 – MIĆIĆ ANICA

NAJBOLJI MUZIČKI PEDAGOZI
Flauta – Karla Škarpa Polšek (Slovenija)
Klarinet – Gyulai Endre (Mađarska)
Saksofon – Nikola Macura (Srbija)

NAJBOLJI KLAVIRSKI SARADNICI
Flauta – Lovász Gábor (Mađarska)
Klarinet – Bubreg-Dobay Linda (Austrija)
Saksofon – Németh György (Srbija)

SVI LAUREATI FESTIVALA FEMUS 2018
Bubreg Márton (Reutte, Austrija)– saksofon II kategorija
Zupančič Matevž (Ljubljana, Slovenija) – saksofon IV kategorija
Mikolič Špiljar Doroteja (Rogaška Slatina, Slovenija) – flauta I kategorija
Mićić Anica (Valjevo, Srbija) – flauta II kategorija
Dugonjić Jovana (Novi Sad, Srbija) – flauta III kategorija
Zlatković Marta (Jagodina, Srbija) – flauta IV kategorija
Kovács-Markó Ákos (Kesthelj, Mađarska) – klarinet I kategorija
Bubreg Bence (Reutte, Austrija) – klarinet III kategorija
Börzsönyi Imola (Göd, Mađarska) – Klarinet IV kategorija

Pored laureata navedenih kategorija na gala koncertu nastupili su kao revijalni učesnici i najmlađi takmičari koji su svoj muzički talenat predstavili kao najbolji u pretkategorijama Lugosi Eszter, klarinet iz Budimpešte i Vasić Jana, flauta iz Novog Sada.

U toku festivala takmičari su imali mogućnost za popravku instrumenata zahvaljujući partneru festivala Varga Endreu koji predstavlja prodavnicu i servis svih duvačkih instrumenata Media&Music iz Kesthelja u Mađarskoj.

Veliku zahvalnost dugujemo direktorici Dragani Nikolić i upravi Muzičke škole za to što su bili spremni na saradnju i ustupili nam prostor i tehničku podršku za organizaciju festivala.

Takođe, želimo da zahvalimo dugogodišnjim sponzorima festivala koji nam pomažu pri realizaciji projekata, a posebno nagradama za najbolje takmičare, a to su Media&Music (Kesthelj, Mađarska), Pionir Subotica, zatim Euro Petrolu, podršci na webu – WebMedia.

Logističku podršku godinama pružaju nam i Vila Modena, Grad Subotica, Piano Land, Paradox Group i Halo Taxi.

Posebno hvala svim medijima koji su nas podržali i delili sadržaje s našim sugrađanima Subotica.com, Yueco RTV, Pannon RTV, TV Subotica, Radio Novi Sad, Magyar Szó, Magločistač

Hvala na video podršci Electe produkciji, a na foto podršci Zdenku Štrickom.

I naravno, na kraju, ali nikako manje značajni su naši volonteri zahvaljujući kojima je na festivalu uspešno realizovan svaki detalj takmičenja.

Organizacioni tim festivala FEMUS ove godine činili su: Miloš Radović, Adam Radetić, Anita Mrđanov, Milena Radović, Noemi Gereg, Nevena Radović, Tamara Štricki Seg.

 

Galerija fotografija sa festivala #FEMUS2018

DSC_9999

Šta Vi mislite?