Electe

Koncert za violončelo i klavir: POVRATAK

  • Date: 19 - Apr - 2016
  • Location: Subotica
  • Venue: Gradska kuća
  •  INFO

Koncert violončeliste Marka Miletića i pijanistkinje Valentine Nenaševe pod nazivom POVRATAK, će biti održan u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, u utorak, 19. aprila 2016. godine, sa početkom u 20.00 časova.

Upoznajte umetnike

Valentina_Nenaseva_pianoValentina Nenaševa rođena 28. novembra 1982. godine u Taškentu (Uzbekistan), klavir je počela da svira sa sedam godina. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla u Centralnoj Muzičkoj Školi „Uspenski“ u Taškentu. Još kao mlada nastupala je sa orkestrom Radio Televizije Taškent svirajući koncert J.S.Bacha f-moll kao i koncert F. Chopina f-moll. 1996. godine osvojila je treću nagradu na takmičenju mladih pijanista koje se održavalo u Alma-Ata (Kazahstan).

Takođe gaji veliku ljubav prema kamernoj muzici i 1998. godine dobija stipendiju „Pro Corda Chamber Music School“ pod patronatom profesora sa Royal Music Academy gde je pohađala kurs kamerne muzike u klasama Prof. Jamesa Kirbya (klavir) i Prof. Roberta Maxa (čelo). 2000. godine osvaja prvu nagradu na Republičkom takmičenju. Iste godine je primljena u klasu Prof. Ivana Gajana (učenika Stanislava Nejgauza) na Akademiju Muzičkih umetnosti u Bratislavi.

Tokom studija nastupala je kao solista i kamerni izvođač, takođe pohađala majstorske kurseve kod Jelene Richter, Ajrapetiana (RUS), Aleksej Sultanova (SAD). 2004. godine odlazi na usavršavanje iz predmeta korepeticija na konzervatorijum N. Rimskog-Korsakova u klasu Prof. Irine Bogačeve (Petrograd). Posle uspešnog završetka studija upisuje Magistarske studije u klasi Prof. Iris Kobal na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. U toku studija je radila kao demonstrator, stručni saradnik – korepetitor na katedri za duvacke instrumente, a trenutno radi kao strucni saradnik na klavirskoj katedri Akademije Umetnosti u Novom Sadu. Kao solista koncertirala je na muzičkim podijumima kako u inostranstvu tako i u Srbiji (2009 godine resital u Sinagogi).

Za RTV snimila je kompoziciju Gaspard de la nuit 3 poems pour piano d’apres Aloysius Bertrand Morisa Ravela. Godine 2012. je uspešno nastupila sa austrijskim flautistom prof. Dr. Art. Norbertom Girlingerom. Iste godine sa posebnim zadovoljstvom nastupila je sa TAJJ Kvartetom. Od 2013 godine nastupa sa Robertom Lakatošem i Markom Mletićem kao clan ansambla Trio.

Marko_Miletic_violonceloMarko Miletić je završio osnovne i master sudije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Imrea Kalmana, gde odmah počinje da radi kao stručni saradnik,a danas kao docent violončela.

2011. dobija najvišu stipendiju za program Artist Diploma of Performans na Kolumbus univerzitetu (SAD), gde provodi godinu dana u klasi prof. Wendy Warner, jedne od vodećih čelistkinja svoje generacije. Za to vreme biva primećen kao talentovan pedagog i angažovan kao profesor čela i kamerne muzike u programu “Priprema za fakultet”.

Za vreme školovanja osvojio je više nagrada na festivalima i takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala.

Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih solista iz celog sveta, među kojima su: Arto Noras (Finska), Ivan Kucer (Ukrajina), Orfeo Mandoci (Austrija), Dmitrij Ljevin (Berlin),Aleksandar Kobrin (Rusija,SAD), Sergio Švarc (SAD), Fine Arts Quartet ….

Nastupao je više puta kao solista sa orkestrima Gudači Svetog Đordja, Orkestrom Akademije umetnosti, Subotičkim kamernim orkestrom, orkestrom Camerata Academica. Nastupao je sa renomiranim solistima: Wendy Warner, Aleksandar Kobrin, Sergio Svarc, Lisa Oberlender… Bio je vođa deonice čela u LaGrange Simphony Orchestra i član Columbus Simphony Orchestra, No Borders Orchestra …

Svirao je resitale i nastupao sa kamernim sastavima širom zamlje i u inostranstvu (Nemačka, Austrija, Francuska ,Mađarska, Slovenija,SAD,Hrvatska,Crna Gora) na brojnim festivalima kao što su Beogradski Čelo Fest, Nomus, Oktoh, Transevropski Festival u Ruanu… Član je mnogih kamernih sastava sa kojima je ima česte koncerte. 2007. godine je obnovio kamerni orkestar “CAMERATA ACADEMICA”, u kome je solo čelista i umetnički rukodilac i sa kojim beleži brojne nastupe i sarađuje sa umetnicima poput Stefana Milenkovica, Zerara Kosea,Wendy Warner, Imrea Kalmana, Dejana Mladjenovica… Od 2013. član je klavirskog tria Valmaro.

Odskora je i gost docent na Univerzitetu u Nišu.

Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju …