Electe

ArtLink umetnici u Subotici

ArtLink trio, koga čine Petar Pejčić, Dunja Kalamir i Dušan Dakić, nastao je tokom dvogodišnjeg rada u okviru ArtLink – Societe Generale ciklusa za mlade talente pod mentorstvom pijaniste Ukija Ovaskainena i umetničke direktorke projekta Jovanke Višekrune Janković.

PETAR PEJČIĆ, violončelo (Beograd)
Petar Pejčić je rođen 4. marta 2002. godine u porodici muzičara. Počeo je da svira violončelo sa 4 godine, a sada je učenik prvog razreda srednje škole MŠ „Davorin Jenko“ u Beogradu u klasi prof. Judit Niderholcer Josifoske. Od 2008. godine osvajao je prve nagrade i bio laureat na Takmičenjima „Mali virtuoz“ (2008, 2009), „Memorijal Dušan Protić“ (2009, 2010), Republičkom takmičenju (2010, 2012, 2014), „Petar Konjović“ (2015), Festival gudača Sremska Mitrovica (2015). Na međunarodnim takmičenjima bio je laureat na takmičenju „Aleksandar Glazunov“ u Parizu (2010), „Liezen Cello Competition“ u Austriji (Druga nagrada, 2012), „Heran“ u Češkoj (Treća nagrada 2011, Druga nagrada 2015).
Prvi solistički koncert održao je sa devet godina u „Galeriji 73“ u Beogradu, nakon toga je imao solističke koncerte u Zrenjaninu, Novom Sadu i Beogradu (SANU, Narodno pozorište). Učestvovao je na „Čelo festu“ i pohađao Majstorske kurseve kod Ksenije Janković (Nemačka), Davida Starkwedera (SAD), Jana Voglera (Nemačka, SAD), Ištvana Varge (Mađarska), Dragana Đorđevića (Srbija). Nastupao je sa Kamernim orkestrom „Amoroso“ (Leskovac), orkestrom MŠ „Davorin Jenko“ (Slovenija, Makedonija) i „ArtLink orkestrom mladih talenata“ (Beograd).
Od 2014. polaznik je ArtLink radionica za mlade talente, u okviru kojih pohađa majstorske kurseve (Jan Vogler) i nastupa kao solista u kamernim sastavima. Tokom leta iste godine učestvovao je u radu Orkestarskog kampa u Bovecu (Slovenija), gde je sa dirigentom Ivanom Meylemansom (Koncertgebow Amsterdam) izveo „Slike s izložbe“ Musorgskog.
U 2015. godini je sa Umetničkim ansamblom MO „Stanislav Binički“ izveo Sen Sansov koncert u a-molu, koji je izdat na kompakt disku u časopisu Muzika klasika i nekoliko puta emitovan na Radio Beogradu. U avgustu mesecu 2015. godine, zahvaljujući saradnji koja je otpočela sa ArtLinkom, učestvovao je na Majstorskom kursu za kamernu i solističku muziku u zamku Neuhardenberg (pored Berlina, Nemačka) koji su vodili Mira Wang, Jan Vogler i Antti Siirala. Leta 2015. godine, bio je, takođe, učesnik prestižnog festivala Moritzburg (Drezden, Nemačka), u nekoliko kamernih sastava, u radu Orkestarske akademije i kao solista, a njegove nastupe je veoma pozitivno ocenila i nemačka kritika.

Petar_Pejcic

DUNJA KALAMIR, violina (Beograd)
Rođena je 27. januara 2005. godine u Beogradu i učenica je petog razreda muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“, u klasi prof. Biljane Stevanović.
 Prvi solistički koncert održala je sa devet godina u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.
Učestvovala je na brojnim takmičenjima: Premio Clivis u Rimu 2015. godine – Laureat takmičenja; Republičko takmičenje 2012, 2014. godine – I nagrada; ArsNova u Trstu 2013. Godine – I nagrada.
Pohađala je majstorske kurseve kod prof. Tatjane Balašove i prof. Dejana Mihajlovića, letnju muzičku akademiju Mozarteum u Salcburgu, kod prof. Regine Brandstaeter, kao i ARLEMM kod prof. Dragutina Mladenovića.
Nastupala je kao solista, uz klavirsku pratnju, u sastavima poput trija i kvarteta, ali i sa orkestrom u salama Kolarčeve zadužbine, Beogradske Filharmonije, Studentskog kulturnog centra, i drugim.
Od 2013. godine jedna je od solista ArtLink – Societe Generale ciklusa za mlade talente u okviru koga je nastupala na više reprezentativnih koncerata kao solista i kamerni muzičar. Ove godine Dunja je nastupala i sa Praskim kamernim orkestrom. Za Dunju su komponovali D. Despić, D. Jovanović, D. Bogdanović i drugi kompozitori.

ArtLink_trio_ jpg

DUŠAN DAKIĆ, pijanista i kompozitor (Vršac)
Započeo je svoje muzičko obrazovanje u klasi prof. Darija Sebića, a sada pohađa peti razred Muzičke škole Josif Marinković u Vršcu u klasi profesora Milana Šumenkovića. Dodatno se usavršava sa profesorkom Zlatom Maleš. Dušan je već treću godinu polaznik ArtLink – Societe Generale ciklusa za mlade talente u okviru koga je nastupao na koncertima u Galeriji Kolarčeve zadužbine, u Kući kralja Petra, Skupštini grada Beograda, Galeriji fresaka, Rezidenciji Austrijskog ambasadora. Nastupao je i u Galeriji SANU, Skupštini AP Vojvodine. Dobitnik je mnogih prvih nagrada uključujući i Republičko takmičenje u Beogradu 2013. i 2015. godine, 12. Festival Petar Stojanović, Mladi virtuoz, 2012, Festival Alma Cornea Ionescu u Temišvaru, 13. Takmičenje Mladih pijanista Zrenjanin, 2013, Pijanističlko takmičenje Šabac, i Međunarodno takmičenja Davorin Jenko. Dušan ima i svoje kompozicije za koje je nagrađivan prvim nagradama 2014. i 2015. godine Diplomom za postignute vrhunske rezultate u muzici.

Dusna_Dakic_i_Dunja_Kalamir

VUK OVASKAINEN, violončelo (Beograd)
Rođen je 2001. godine u Beogradu. Muzičko obrazovanje na violončelu započeo je u klasi prof. Bože Saramandića 2008. godine u muzičkoj školi „Mokranjac“ u Beogradu. U drugom razredu osvojio je I nagradu na republičkom takmičenju. Godine 2010. prelazi u klasu profesora Nebojše Jankovića u muzičku školu „Lisinski“. Izabran je kao solista na koncertu povodom Dana škole, a u novembru je nastupio u kapeli „Kelonumi“ u Espou (Finska) gde je izveo tri stava Bahove svite G-dur za solo violončelo. Istom prilikom radio je sa poznatim profesorima i pedagozima Čabom Silvai, Anjom Maja i Hanuem Kiskijem. Bio je laureat na takmičenju „Dušan Protić“ 2011. godine, a u galeriji SANU-a nastupio je u februaru 2011.
U aprilu 2011. godine osvojio je II nagradu na prestižnom međunarodnom takmičenju „Heran“ u gradu Usti nad Orlici u Češkoj. Takođe, 2011. godine osvaja i II nagradu na međunarodnom takmičenju „Petar Konjović“. U decembru 2011. u Sremskim Karlovcima, na smotri talenata, izabran je za najtalentovanijeg čelistu u Srbiji, a u martu 2012. na republičkom takmičenju u Beogradu dobio je I nagradu. Takođe, osvojio je opet I nagradu na takmičenju „Dušan Protić“, kao i I nagradu na Festivalu muzičkih škola u Smederevu. U aprilu 2012. osvojio je II nagradu na međunarodnom takmičenju u Licenu, u Austriji. Svoj prvi solistički koncert odsvirao je u Galeriji Artget u junu 2012, a drugi u Galeriji SANU u oktobru iste godine.
U 2013. godini učestvovao je na kursu „Cello Gathering“ u Dorsetu u Engleskoj, gde je radio sa profesorima Aleksandrom Bejlijem i Luiz Hopkins. U aprilu 2013.dobio je I nagradu i 100 poena na međunarodnom takmičenju „Mocart“ u Quinto Vicentinu u Italiji. U maju iste godine je osvojio I nagradu i na takmičenju „Petar Konjović“ u Beogradu. U junu je nastupao na Čelo festu u Beogradu. Pored brojnih nastupa na koncertima organizacije Artlink, i nastupu na festivalu „Šopen fest“, Vuk je postao i laureat Republičkog takmičenja 2014. godine.

Vuk_Ovaskainen

UKI OVASKAINEN, klavir
Rođen je u Espou (Finska). Klavir svira od svoje pete godine, a prvi nastup sa orkestrom imao je u jedanaestoj godini. Studirao je na Muzičkoj akademiji „Sibelius” u Helsinkiju u klasi prof. Hui-Jing Tavašerna, a potom na Danskoj kraljevskoj muzičkoj akademiji kod prof. Hozea Ribere, gde je diplomirao i magistrirao sa najvišom ocenom. Od 2006. godine bio je u klasi prof. Matija Raekalija na solističkoj liniji Konzervatorijuma za muziku i teatar u Hanoveru. Učestvovao je na majstorskim kursevima Pnine Salcman, Čarlsa Rouzena, Andrasa Šifa, Jalija Vagmana i Emanuela Krasovskog. Aktivan je kao solista i kamerni muzičar u celoj Skandinaviji, Nemačkoj, Austriji, Izraelu, Rusiji, Srbiji, Hrvatskoj i Španiji. Uki Ovaskainen radi kao umetnički saradnik na gudačkoj katedri Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu od 2001. godine i u okviru ciklusa ArtLink – Societe Generale za mlade talente.

Šta Vi mislite?