Electe

Treće veče International Piano Festa

Treće veče International Piano Festa

Treće veče International Piano Festa započelo je koncertom posvećenim ruskim kompozitorima. U prepunoj sali Savremene galerije Subotica nastupio je Klavirski duo Jelena&Julija iz Novog Sada, koji baš ove godine proslavlja desetogodišnjicu postojanja. Mlade pijanistkinje koje predstavljaju duo su Jelena Bajić i Julija Bal.

Pored toga što se program temeljio na delima čuvenih ruskih stvaralaca, čini se da je duo ipak koncert podelio u dve celine. Prvi deo činili su Noć na goloj planini Modesta Musorgskog, i dvostavačni Fragmenti iz opusa 11 Sergeja Rahmanjinova. U Drugom delu koncerta izvedena su dela Petra Iljiča Čajkovskog; Slovenski marš op. 31 i svita Krcko Oraščić iz opusa 71a.

Pozivima na bis publika je pokazala da je odabran repertoar mladih pijanistkinja za ovu priliku bio pravi. Tako smo na završetku koncerta poslušali pesmu grupe Queen – Boemska rapsodija prema transkripciji Julije Bal, i ponovo Valcer cveća Petra Iljiča Čajkovskog.

Treće veče festivala nastavljeno je koncertom italijanskog klavirskog dua koji čine Sara Dominići i Masimo Perćakante. Oboje su završili studije za klavir i kamernu muziku. Aktivno izvode koncerte kao solisti, ali i kao klavirski duo za veliki broj značajnijihh festivala širom Italije, za koje primaju visoka priznanja.
Končertino opus 94 Dmitrija Šostakoviča, otvorio je koncert dua Dominići i Perćakante, šunjajući se postepeno kroz prostor do svakog posetioca festivala. Poznato delo francuskog kompozitora Kamija Sen Sansa Ples smrti iz opusa br. 40 nadovezao se sasvim neprimetno na prvu kompoziciju i pokazao izvrsne mogućnosti umetnika koji su precizno uz mnogo uspeha pokazali dinamičnost i lepršavost imresionizma. Varijacije na Paganinijevu temu Vitolda Lutoslavskog, pokazalo se i na ovom koncertu, čini veoma često deo repertoara klavirskih duo sastava. No, bez obzira na to, publika svaki put s interesovanjem, veoma pomno prati izvođenje ovog dela od prvog do poslednjeg takta.
Drugi deo koncerta sastojao se od dva još subotičkoj publici nepoznata dela. Nicola Pjovani, italijanski dirigent i kompozitor, uglavnom filmske muzike, u okvirima svog stvaralaštva ima i koncertna dela kao što je trostavačni Refleks. Na kraju koncerta duo je izveo delo argentinskog stvaraoca Karlosa Gustavina pod nazivom Tri argentinske romanse kojim je uspešno dočarao tonske nizove, ritmove i karakter oblasti iz koje sam kompozitor potiče.
Poziv na bis, nije izostao ni nakon ovog koncerta, te je publika s zadovoljstvom poslušala Karmen fantaziju u prelepom izvođenju ovog italijanskog klavirskog dua.

Šta Vi mislite?