Electe

Tonja Čuić oduševila publiku International Piano Festa

Tonja Čuić održala je solistički koncert u okviru International Piano Festa 2016 u Subotici. U Velikoj većnici Gradske kuće ona je izvela dela Šuberta, Janačeka i Ligetija i osvojila publiku svojim izvođenjima.

U odnosu na prethodne večeri International Piano Festa, ovo veče je bilo posebno i sa sobom je nosilo drugačiju atmosferu. Ceo koncert Tonje Čuić bio je lepršav, a ipak je sa sobom nosio i određenu dozu energičnosti koja se poput skrivenog plašta prelivala preko klavirskih muzičkih stilova, 19, 20. i 21. veka.

Tonja Čuić izvela je dela Franca Šuberta – Sonatu u a-molu, D 845; potom Janačekovu sonatu 1. X. 1995. koju čine dva stava Predosećaj i Smrt. Na kraju programa Tonja je izvela Ligetijevu etidu broj 10 pod nazivom Čarobnjakov učenik. Pošto je publika pozvala mladu u metnicu na bis, Tonja se odlučila na to da izvede Skrjabinov preludijum za levu ruku i posveti ga Udruženju „Electe“. Drugi bis činile su melodije koje je stvorio Debisi u sklopu Etide za osam prstiju.

Tonja Čuić (1989), pijanistkinja je iz Hrvatske, koja živi i radi u Karlsruheu, Nemačkoj. Svoje muzičko obrazovanje započela je u dvanaestoj godini kod profesorice Branke Facini Vrhovski, preddiplomske studije kod profesora Ljubomira Gašparovića u Zagrebu i master studije kod profesora Petera Eichera u Karlsruheu, Nemačkoj. Dobitnica je brojnih nagrada tokom studija, kao sto su Dekanova nagrada, Rektorova nagrada i nagrada Ministarstva za odgoj, obrazovanje i sport, kao i dve druge nagrade na međunarodim takmičenjima.

Aktivno je učestvovala na seminarima uglednih svetskih pedagoga (Karl – Heinz Kämmerling, Eugen Inđić, Konstantin Bogino, Boris Romanov, Pascal Roge, Edouard Hubert, Eldar Nebolsin, Anthony Spiri, Nina Tichmann, Gottlieb Wallisch, Martin Hughes, Avedis Koumdyian). Dobitnica je stipendije Univerziteta za muziku u Beču za učešće na letnjoj akademiji u Semmeringu u avgustu 2009, te stipendije za učešće na letnjoj akademiji u Nici, Francuskoj, gde je radila s jednim od najznačajnijih francuskih pijanista – Paskalom Rogeom.

Nastupila je s Kamernim orkestrom Hrvatske vojske pod rukovodstvom maestra Tomislava Facinija, Zagrebačkim komornim orkestrom pod vođstvom Oresta Shourgota i Hrvatskim komornim orkestrom pod vođstvom Filipa Sljivca. Kao solistkinja, solistkinja s orkestrom ili u duu održala je koncerte u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Portugaliji i Finskoj.

Godine 2012. počela se intenzivno baviti istorijskim instrumentima i Bečkom klasikom te je i upisala svoje druge postdiplomske studije u klasi profesora Kristiana Nyquista u Karlsruheu, Nemačkoj.

Šta Vi mislite?