Electe

SELF PORTRAIT PHILIP GLASS

22. jul 2015. godine, 19.00 Velika većnica Gradske kuće, Subotica

Filip Glas je jedan od najuticajnijih američkih kompozitora. Njegove Etide predstavljaju minijature koje se izdvajaju u novijoj klavirskoj literaturi kao primer specifičnog pristupa ovoj formi. One su komunikativne i dopadljive sa svojim minimalističkim pulsom i proširenim harmonskim jezikom. Etide su nastale sa ciljem da sam Glas razvije veštinu sviranja na klaviru, one su ogledalo promene u izrazu ovog kompozitora – pisane tokom gotovo dve decenije.Dve pijanistkinje različite generacije, muzičkog senzibiliteta i mišljenja, prikazuju svoje tumačenje partiture, i upravo ta raznolikost u okvirima klasične forme jeste ono što ovaj projekat izdvaja.

Branka Parlić je diplomirala klavir na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu u klasi red. prof. Olge Mihailović. Usavršavala se na Letnjoj muzičkoj akademiji u Nici/Francuska, kod kompozitora i profesora pariskog Konzervatorijuma Pierre Sancan.

Posvećeno se bavi muzikom francuskog kompozitora Erika Satija od 1986. godine kao i Novom Muzikom 20. i 21. veka: minimalizmom i postminimalizmom.

Prva ploča na tlu bivše Jugoslavije sa klavirskim kompozijama Erika Satija Initiés, izašla je 1988. godine u izdanju M Produkcije Radio Novog Sada.  Sa delima Satija, Glasa, Majkl Najmana,Vima Mertensa, Arvo Perta, Džona Kejdža, H. Skemptona… Branka Parlić je do sada nastupala u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Nemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Švajcarskoj, Engleskoj. Učestvovala je na muzičkim festivalima: Zagrebačko Bijenale, Budvanski letnji festival – Grad teatar, Skopsko leto, Bitoljski Festival, Novosadske Muzičke Svečanosti (Nomus), Ring Ring – Beograd, Remusica – Priština, Gandusijana – Rovinj/Hrvatska, Exit festival – Novi Sad, Motovunski Film Festival, Niške muzičke svečanosti (Nimus).

Glasove kompozicije za klavir solo premijerno su izvedene 2004. godine u Novom Sadu, a numera Metamorphosis br. 2 koju je Branka Parlić tada izvela, nekoliko godina se emitovala na prestižnom britanskom TV kanalu Classics FM, kao i spot HAOS engleskog slikara Charlesa Stuarta, inspirisan kompozicijom Gnossienne No. 1 Erika Satija. Od januara 2011. dva spota sa muzikom Filipa Glasa i Arvo Perta emituju se na britanskoj C Music TV. U izdanju Muzičke produkcije B92 iz Beograda, 2006. godine izašao je CD Metamorphosis, na kome se nalaze kompozicije za solo klavir, američkog kompozitora Filipa Glasa. Godine 2013. snimila je ploču/vinil Satie & Beyond u Kulturnom centru Harmoni u Livardenu u Holandiji (Harmonie Center Leeuwarden). Izdavač za Srbiju je Odličan hrčak iz Beograda.

Kao aktivni pijanista, predavač, organizator koncerata i pedagog, već dugi niz godina posvećeno se bavi promovisanjem i afirmisanjem Nove Muzike. Radi na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Od 2006. godine deluje i kao umetnički direktor koncertnog serijala posvećenog Novoj Muzici, pod nazivom Nove Uši za Novu Muziku.

Nataša Penezić (1984) rođena je u Novom Sadu. Diplomirala je i završila master studije na odseku za klavir Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Svetlane Bogino. U junu 2012. godine završava master studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Štokholmu u klasi prof. Stafana Šeje. Od 2012. godine student je doktorskih studija na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za klavir, u klasi prof. dr Dubravke Jovičić. Od 2014. godine je zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kao nastavnik stručnog predmeta na katedri za klavirski praktikum.

Nataša nastupa solistički u Srbiji, Rusiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Holandiji, Češkoj Republici, Italiji i Švedskoj. Kao počasni gost debitovala je 2000. godine u Moskvi sa KREDO orkestrom i dirigentom Ninom Mitrikovskajom, a zatim nastupala 2001. i 2004. godine sa orkestrom Sinfonica di Chioggia, pod dirigentskom palicom Pietra Perinia u okviru “Musica in Laguna” festivala u Italiji. Od 2000. godine učestvuje na takmičenjima u Srbiji, Italiji i Francuskoj i osvaja niz prvih i specijalnih nagrada.

U toku 2014. godine u okviru dua “Vers la Flamme” sa klarinetistom Vasom Vučkovićem osvaja dve prve nagrade na takmičenjima u Italiji: Citta di Treviso (u kategoriji za savremenu muziku) i Luigi Zanuccoli (u kategoriji za kamernu muziku). Pod etiketom “SYNC Centra“ – Syncratic Young New Contemporary, platforme koja promoviše sinkretizam muzičke i vizuelne umetnosti, i čiji je Nataša jedan od osnivača – u februaru 2015. godine izlazi prvo CD izdanje ovog sastava sa delima Horovica, Kupfermana, Mitrušić-Đerić i Foršela.

Stipendista je Republičke fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmladka kao i fonda “Dositeja“ za podršku mladih talenata na studijama u inostranstvu, “Dartington International Summer School Bursary Award Scheme“ i Eurobank EFG školarine. Nakon prolaska u polufinale na takmičenju Ljunggrenska tävlingen u Geteburgu 2011. godine dobitnik je stipendije Švedske kraljevske akademije za muzičku umetnost.

 

Šta Vi mislite?