Electe

Rita Kinka i Anima Musicae u Subotici

3. septembra u Velikoj većnici gradske kuće sa početkom u 20 časova nastupiće renomirana pijanistkinja Rita Kinka i jedan od najprestižnijih omladinskih ansambala Mađarske ANIMA MUSICAE iz Budimpešte. Na programu su dela Vivaldija, Elgara, Baha, Mocarta i Dohnanjina. Ulaznice za koncert se mogu kupiti u Suvenirnici ispod gradske kuće u Subotici po ceni od 300 RSD.

– Kao organizacija ponosni smo što smo u prilici da organizujemo koncert ovako reprezentativnim umetnicima i nadamo se da će Subotičani uživati u interpretacijama dobro poznate Rite Kinke i orkstra ANIMA MUSICAE iz Budimpešte – kaže za naš portal Miloš Radović, predsednik Electe.

Kamerni orkestar ANIMA MUSICAE iz Budimpešte formiran je u februaru 2010. godine od strane studenata muzičke akademije Franc List. Od samog početka profesionalna orijentacija ovog orkestra bio je obnova mađarskog muzičkog života koja prenosi vrednosti umetničke muzike na sve generacije. Njihova inspiracija bio je svetski poznati umetnik Janoš Rolla, umetnički direktor Franc List kamernog orkestra.

Rita Kinka (1962) je rođena u Subotici, gde je započela pohađanje niže muzičke škole 1967. u klasi prof. Jelene Rukavine, i srednje muzičke škole 1973. u klasi prof. Marije Basch. Studije klavira na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu je upisala u klasi prof. Evgenija Timakina 1977. godine, da bi posle odlaska profesora 1979. u Moskvu nastavila u klasi prof. Arbo Valdme.

Diplomirala je sa najvećom ocenom 1981. godine. Poslediplomske studije je uporedo upisala na Fakultetu muzicke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dušana Trbojevića 1981. godine i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Arba Valdme. Za uspeh na magistarskim studijima dobila je Oktobarsku nagradu grada Beograda za najbolja studentska ostvarenja u 1983. godini. Usavršavala se akademske 1988/89. godine na Juilliard School of Music u New York-u, u klasi Gyorgy Sandora (Professional studies program), koristeći stipendiju fondacije Gina Bachauer koja joj je dodeljena na medunarodnom takmicenju Kraljica Elizabeta u Brislu 1987. godine kao najperspektivnijem mladom umetniku. Snimala je za radio i TV centre u više zemalja ( Jugoslavija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austria, Nemačka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan). LP ploču sa delima Bach – Busoni (Chaconne) i Schumann (Toccata op.7 i Karneval op.9) izdala je produkcija PGP Beograd (1989). CD ploču sa delima Chopina (Nocturno), Schumanna (Toccata), Rachmaninova (Etida es-moll), Skrjabina (Etida gis-moll) i Musorgskog (Slike sa izložbe) realizovala je Digital Media Production iz Brisla. Produkciju, distribuciju i promotivne koncerte u zemljama Evropske zajednice obezbedila je fondacija Nagrada za ženu Evrope.

Rita Kinka je redovan profesor za glavni predmet Klavir i Šef Katedre za klavir na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Program koncerta:

Vivaldi: simfonija za gudače u C-duru, RV 112

Elgar: Serenada op. 20.

J. S. Bach: koncert za klavir u d-molu BWV 1052

solistkinja: pijanistkinja Rita Kinka

– Pauza –

W.A. Mozart: Divertimento u B-duru, KV 137

Dohnanyi – D:. Sitkovetsky Serenada op. 10.

 

 

2 komentara

    Šta Vi mislite?