Electe

OTVORENO PISMO

Drage kolege profesori, poštovani ljubitelji umetničke muzike, dragi prijatelji, predstavnici medija, poštovana publiko,

Ovim putem obraćamo se svima kojima je stalo do istine, u vezi sa neprijatnim raspletom događaja, na relaciji gospođe Edite Barlai, trenutno direktorke Muzičke škole u Subotici i Udruženja „Electe“ Subotica.

Kao društveno odgovorna organizacija, želimo javno da iznesemo svoj stav povodom skandalozne odluke gospođe Barlai, da zabrani učenicima Muzičke škole u Subotici nastup na Humanitarnom koncertu najmlađih umetnika.

Kršeći sve moralne principe, ali i zakone, gospođa Barlai je ugrozila prava dece. Humanitarni koncert, posvećen Udruženju slepih i slabovidih iz Subotice, organizovali smo kao nastup najmlađih umetnika. Cilj nam je bio njihova lična afirmacija, a ne promocija bilo koje muzičke škole. Svi rukovodioci škola su prepoznali i podržali našu ideju, izuzev gospođe Barlai.

Dva dana pred zakazani koncert, učenici, roditelji i profesori su nas obavestili da ih je „direktorka sve ponaosob kontaktirala i saopštila da ne dozvoljava deci da nastupe na koncertu“. I pored najbolje namere, nismo uspeli da odluku gospođe Barlai razumemo i prihvatimo. Argumenti kojima pokušava da opravda svoj čin i koji se menjaju na dnevnom nivou, dodatno su nas uznemirili.

Autokratskim nastupom gospođe Barlai, u vezi s pomenutim događajem, zatečeni su i predstavnici Školske uprave, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, kao i brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života Subotice. Svakodnevno nam stižu poruke zahvalnosti i podrške od profesora iz Muzičke škole, jer smo odlučili da ovog puta ne okrenemo glavu od problema.

Sve ovo što je pokrenuto nije usmereno protiv ličnosti g-đe Barlai, te u tom smislu niko od članova udruženja Electe nema pretenzije da bude izabran na mesto direktora škole.

Pokušavajući da izgradimo korektan i profesionalni odnos sa gospođom Barlai, već duže vreme nailazimo na represiju i diletantizam, i to: zabrana International Piano Fest-a; odbijanje saradnje u organizaciji proslave Dana Grada (neomogućavanje uslova za probu orkestru Odeon iz Minhena); odluka o zabrani Internacionalnog festivala Femus. Ovakav način postupanja se očitava i u raskidu saradnje sa drugim muzički orijentisanim udruženjima kao npr. sa Garden kvartetom, ali takođe i u vidu otpuštanja i odlaska velikog broja eminentnih profesora iz ove škole;

Kao bivši učenici Muzičke škole, akademski građani i profesori, želimo da živimo i stvaramo u Subotici. Duboko verujemo da Muzička škola zaslužuje da bude jedan od stožera kulturnih i umetničkih dešavanja Grada Subotice i regiona. Da bude otvorena za sve dobronamerne ideje, a ne zatvorena i personifikovana u liku gospođe Barlai.

Tim Electe

5 komentara

      Šta Vi mislite?