Electe

Orkestar ODEON u Subotici

     Organizacija Electe i Grad Subotica Vas pozivaju na svečane koncerte orkestra „ODEON“ iz Minhena povodom Dana Grada Subotice. Orkestar „ODEON“ održaće koncerte 29. avgusta u Katedrali Svete Terezije Avilske i 31. avgusta u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova, a ulaz na oba koncerta, kao i na sve koncerte u sklopu Koncertne sezone, je slobodan.

     Orkestar „ODEON“ je reprezentativan omladinski orkestar iz Minhena koji će u Subotici nastupiti u saradnji sa umetnicima iz Vojvodine, učenicima Muzičke škole iz Subotice i studentima Akademije umetnosti iz Novog Sada. Orkestrom diriguje Hulio Dogenvajler Fernandez, inače redovni dirigent minhenške filharmonije, što samo govori o kvalitetu i reprezentativnosti ovog orkestra.

     29. avgusta „ODEON“ će izvesti dela Hendla, Lista i Betovena gde kao solista nastupa Karmen Štajnmajer (Harfa).

     31. avgusta na programu su dela Musorgskog, Čajkovskog i Sen-Sansa gde kao solisti nastupaju Agošton Arpad (flauta) i klavirski duo „Sestre Gereg“.

     Koncert u katedrali biće, sudeći po delima koja se izvode, grandiozan i posebno interesantan za Subotičku publiku, s obzirom da se u Subotici retko čuju koncerti za harfu. Dok koncert koji će biti izveden u Velikoj većnici Gradske kuće predstavlja tematski koncert koji će biti posvećen životinjama, a posebno će biti interesantan za decu. Za izvođenje dela Kami Sen-Sansa „Karneval životinja“ koje je pisano za dva klavira i orkestar, specijalno iz Beograda biće donešen koncertni klavir.

     Za organizaciju Electe u organizacionom smislu ovo predstavlja izuzetno veliki poduhvat s obzirom na složenost posla i broj učesnika koji dolaze iz Minhena, ali i iz svih delova Vojvodine. Za koncert u Gradskoj kući angažovali smo i dve glumice iz dečijeg pozorišta Jelenu Rašković i Elviru Gal koje će voditi publiku kroz „Karneval Životinja“ kažu iz Electe.

     Svi učesnici dolaze u Suboticu 25. avgusta, a probe će im biti organizovane na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku, gde će se odvijati sve potrebne pripreme za nastupe.

     Nakon nastupa u Subotici organizacija Electe organizovaće koncert orkestru Odeon u Beogradu u sali Beogradske filharmonije gde se i završava turneja u Srbiji. Koncert u Beogradu biće održan 1. septembra u 20 časova, a ovaj koncert će i svečano otvoriti koncertnu sezonu u Sali Beogradske filharmonije.

     Važno je istaći da nastupe orkestra „ODEON“ iz Minhena finansira Geteov institut iz Minhena, Grad Subotica, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbi-jeRajfajzen banka kao i veliki broj prijatelja kao što su Subotica Trans, Show room by Nataša i cvećara Lana. Medijski pokrovitelji ovog projekta su RTV Pannon, Yu-eco televizija, City televizija i Radio Subotica.

[iframe src=“http://www.youtube.com/embed/4tnv7bAtS6M“ width=“500″ height=“350″]

Šta Vi mislite?