Electe

Koncert za glas, klavir i mesec

Koncert za glas, klavir i mesec biće održan u Velikoj većnici Gradske kuće u nedelju, 5. juna sa početkom u 21 čas. U programu koncerta učestvuju Aleksandra Alivojvodić – sopran, pijanistkinja Milica Ilić, ali i Apple, Samsung, Sony, Tesla, Nokia i prijatelji. 

Ovo je projekat koji sigurno predstavlja jedan od najinovativnijih načina za uvođenje tehničkih, odnosno telefonskih sredstava u koncertne dvorane.

Ulaz na koncert je slobodan za sve sugrađane, kao i posetioce iz drugih mesta. Smatramo da će ovaj muzički događaj posebno biti zanimljiv omladinskom uzrastu, iz razloga što će se u centru pažnje naći mobilni telefon koji danas predstavlja glavno tehničko sredstvo u komunikaciji, koji postaje deo čoveka.

Dela koja će biti izvođena tokom koncerta je muzika koju su stvarali Debisi, Walton, Barber, Ilić, a poezija su dela sledećih autora: Verlen, Malarme, Banvil, Rilke, Džojs, Retki, Grejvs, Sitvel.

Tema ovog koncerta je noć kao simbol snova i čarolije i noć kao simbol smrti. U ovoj noći pojavljuje se neočekivani protagonista – mobilni telefon, koji svojim sjajem i čarolijom konkuriše samom Mesecu. Da li je ekran postao naš novi Mesec? Onaj u koga čežnjivo gledamo dok maštamo ili patimo, onaj koji je izvor snova i inspiracije. Ili on pak predstavlja samo distrakciju, beg od stvarnosti i neposrednog kontakta, postajući tako simbol smrti, smrti sveta neposredne komunikacije – neka su od pitanja koje autori (koncerta) otvaraju.

Mobilni telefon na ovom koncertu okušaće se i kao muzičar, isprva samo kao uljez i smetnja, kako bi na kraju dobio mesto rame uz rame sa „živim“ izvođačima i instrumentima.

Dela koja će dve umetnice izvesti na koncertu odraz su sveta u kome se maštalo i stvaralo kroz razgovor uživo, pod sjajem mesečine. Cilj suprotstavljanja ova dva koncepta nije zauzimanje pozicija ili kritika savremenog sveta i tehnologija, već naprotiv, otvaranje pitanja i puteva za nova razmišljanja i istraživanja mogućih kombinacija i novih formi, kroz estetsko iskustvo.

Šta Vi mislite?