Electe

Gorog Sisters zatvorile FEMUS 2017

Gorog Sisters Piano Duo – Klavirski duo sestre Gereg, zatvorile su festival FEMUS 2017, u ponedeljak 27. februara. Koncert je održan u Velikoj većnici Gradske kuće, ali ovoga puta na podijumu su se našla dva klavira. Dakle, dva klavira, dve sestre, četiri ruke, dvadeset prstiju i bistri umetnički umovi, zajedničkim snagama muzicirali su skladno tokom celog koncertnog programa.

Gorog Sisters Piano Duo je na završnom koncertu festivala Femus nastupio pred subotičkom publikom izvodeći dela Dvoržaka, Vujića, Bartoka, Šuberta, Lutoslavskog, Ravela…

Sve kompozicije nizale su se jedna za drugom s lakoćom, bez opterećivanja zvučnog prostora i publike. Na arhaične elemente koji nas podsećaju na to odakle dolazimo, sestre Gereg ukazale su isticanjem svojevrsnih folklornih odlika Slavenskog plesa (Dvoržak), Srpskog kola (Vujić) i Sedam komada iz Mikrokosmosa (Bartok).

Pomalo melanholična, ali prelepo oblikovana kompozicija Andantino varie h-mol (Šubert), razlivala se salom i pretapala s polutamnim odrazima oslikanih zidova. Varijativnost je u pravom smislu reči uspela da poveže više umetnosti u jedinstveno zvučno i vizuelno iskustvo. Dopunu varijacija u muzici, pa čak i dostignuće vrhunca kada je u pitanju varijativnost, Gorog Sisters su predstavile sjajnom izvedbom Varijacija na Paganinijevu temu (Lutoslavski).

Kako obično biva, dobri umetnici znaju da valcer predstavlja jednu od najznačajnijih muzičkih oblika u istoriji muzike. Ovom prilikom Noemi i Enike Gereg izvele su La Valse za dva klavira, francuskog kompozitora Morisa Ravela. Ovo je bio odličan izbor za završetak koncerta, ali ne dovoljan i za publiku. Sestre Gereg su dva puta pozivane na bis gromkim aplauzima i uzvicima, koji su samo potvrdili još jedan u nizu uspešnih solističkih koncerata klavirskog dua Gorog sisters.

Klavirski duo sestre Gereg – Görög Sisters Piano Duo koji imamo u Subotici, krasi naš grad, regiju, državu, zemlje okruženja, a ovome doprinose brojna priznanja koja svake godine donose sa internacionalnih takmičenja u svetu.

Galerija fotografija

 

Klаvirski duо Görög Sisters (Noémi i Enikő Görög) је spоntаnо nаstао krоz sаrаdnju dvејu sеstаrа Gеrеg. Оbе su dоktоrirаlе nа оdsеku zа klаvir Fаkultеtа muzičkе umеtnоsti u Bеоgrаdu u klаsi prоf. Ninоslаvа Živkоvićа, i pаrаlеlnо sа sоlо kаriјеrоm оd nајrаniјih dаnа nаstupаlе su i u duu.

Dоbitnicе su brојnih nаgrаdа kао štо su lаurеаt nа intеrnаciоnаlnоm tаkmičеnju Dаvоrin Јеnkо (Bеоgrаd) i Young Pianists International Competition (Тurin), drugа nаgrаdа nа Johannes Brahms Competition (Pеrtšаh) i trеćа nаgrаdа nа Young Pianists International Competition (Rim) i Grieg competition (Оslо).

Duо nаstupа аktivnо u Srbiјi i inоstrаnstvu, а snimаlе su zа RТV (Nоvi Sаd), MTV1 (Budimpеštа), Duna TV (Budimpеštа), MR3-Bartók Rádió (Budimpеštа), Radio Vaticana (Rim) i Pаnоn RТV (Subоticа). Svој prvi CD sа dеlimа Моcаrtа, Sеn-Sаnsа, Bаrtоkа i Lutоslаvskоg snimilе su u Kоlаrčеvој zаdužbini, 2015. gоdinе.

Šta Vi mislite?