Electe

Elmazi Piano Duo na International Piano Festu (SRB)

KLAVIRSKI DUO ELMAZI / ELMAZI PIANO DUO

14. novembar / November 14th

Program

Robert Schumann: Pictures from the East, op.66
Lebhaft
Nicht schnell und sehr gesangvoll zu spielen
Im Volkston
Nicht schnell
Lebhaft
Reuig, andächtig

Edvard Grieg: Norwegian Dances op.35
Allegro marcato
Allegretto tranquillo e grazioso
Allegro moderato alla Marcia
Allegro molto

Sergei Rachmaninoff: Six Morceaux, Op.11
Barcarolle
Scherzo
Russian theme
Valse
Romance
Slava

Klavirski duo Elmazi

Lejla Elmazi rođena 1983, Anita Elmazi rođena 1984. god. u Beogradu, gde su završile srednju muzičku školu „Josip Slavenski“ ( klavir) u klasi prof. Milene Mitić. Pored vokalno-instrumentalnog odseka, uporedo su završile i teoretski odsek. Diplomirale su na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Alana Frejzera.

Članice dua sestre Elmazi već od samog početka muzičkog školovanja pokazuju interesovanje za kamerno sviranje. Neguju istim intenzitetom koncertiranje na jednom klaviru četvororučno i na dva klavira. Zajedno nastupaju od 1995. godine. Programi njihovih koncerata obuhvataju dela širokog vremenskog i stilskog raspona. Često izvode dela savremenih srpskih kompozitora.
Učestvovale su na mnogobrojnim takmičenjima i festivalima kako u zemlji tako i u inostranstvu. Kao klavirski duo nastupale su u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Slovačkoj, Austriji.

Dobitnice su brojnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima, među kojima se ističu nagrade u kategoriji klavirski duo: Prva nagrada na Republičkom takmičenju (Niš, 1995); Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju (Streza, Italija, 1996). Druga nagrada na festivalu u Boru (1996); Treća nagrada na IV Međunarodnom takmičenju mladih muzičara „Petar Konjović“ (Beograd, 1996); Učestvovale su na 39 festivalu muzičkih škola Srbije (Subotica); Prva nagrada na festivalu u Negotinu (1997); Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju (Streza, 1997). Prvo takmičenje klavirskih dua u Trsteniku (1997, I nagrada), Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju (Đenova, 1997); Prva nagrada na Saveznom takmičenju mladih pijanista (Niš, 1998); VI Međunarodno takmičenje mladih muzičara „Petar Konjović“ (Beograd,1998, II nagrada); Druga nagrada na Međunarodnom takmičenju (Tortona, Italija, 1997); Prva nagrada na Saveznom takmičenju (Niš, 2000); Druga nagrada na Republičkom takmičenju studenata fakulteta i učenika muzičkih škola Srbije (Beograd, 2000); Treće otvoreno klavirsko takmičenje „Josip Slavenski“ (Beogard, 2000, I nagrada). Učestvovale su na smotrama talenata muzičkih i baletskih škola Srbije (Sremski Karlovci 1996,2000); Druga nagrada na Republičkom takmičenju (Beograd, 2001). Posebno se izdvaja III nagrada osvojena na Internacionalnom takmicenju „Chopin Roma” u Rimu (Italija) 2015. Druga nagrada na Međunarodnom takmicenju „Davorin Jenko“ 2016. i prva nagrada na Internacionalnom festivalu „Eufonija“ 2016.

Elmazi klavirski duo nastupio je u okviru koncerta „Najlepše iz pera kompozitora Zorana Jovanovića“ 2004. godine u galeriji ArtGet u Beogradu, zatim u okviru ciklusa „Novi zvučni prostori“- autorske večeri kompozitora Zorana Hristića u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu 2006. godine.
Premijerno su septembra 2006. godine u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine izvele dela domaćeg kompozitora Zorana Hristića „Kolamadeus“ i „Folk tokatu“. Održale su koncert u Novosadskoj Sinagogi juna 2007. godine.

Klavirski duo Elmazi nastupio je i u sledećim beogradskim koncertnim salama: Domu vojske Jugoslavije, Beogradskoj filharmoniji, Ruskom Domu, Galeriji „Progres“, Studentskom Kulturnom Centru, galeriji SANU.
Usavršavale su se na mnogobrojnim majstorskim kursevima kod pijanista i profesora: Olivera Đurđević (Srbija), Paul Gulda (Austrija) , Boris Romanov (Rusija) , Svetlana Bogino (Rusija), Vladimir Ogarkov ( Rusija), Čarls Ašbrener (Amerika), klavirski duo Genova- Dimitrov (Bugarska/Nemacka). Trenutno su na master studijama na odseku za klavirski duo na prestižnom Univerzitetu u Gracu, Austrija kod eminentnih profesora Sivan Silver i Gil Garburg. Zaposlene su kao profesori klavira u Osnovnoj muzičkoj školi u Vrbasu. Za godine pedagoškog rada ostvarile su zapažene rezultate u radu sa učenicima. Njihovi učenici su dobitnici brojnih nagrada.

elmazi_piano_duo_2

Šta Vi mislite?