Electe

Beogradski trio koncertira u Subotici

Beogradski trio, ansambl za klasičnu muziku, će u sredu 6. novembra, s početkom u 20 časova, u Velikoj većnici Gradske kuće održati koncert satkan od dela našeg savremenika, kompozitora Ivana Jevtića. Ulaz na veče kamerne muzike je slobodan.

Beogradski trio

Ansambl za klasičnu muziku Beogradski trio nastao je 2015. godine. Čine ga profesionalni muzičari, a ujedno i studenti doktorskih akademskih izvođačkih studija na Fakultetu muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, Dušan Panajotović (violina), Marina Popović (viola), Ivan Jarić (violončelo) i Igor Dražević (klavir). Naziv tria je nastao sa namerom da se sačuva sećanje i nastavi tradicija izvođenja kompozicija pisanih za ovaj sastav koji su osnovali pijanista Andreja Preger sa violinistom Aleksandrom Pavlovićem i violončelistom Viktorom Jakovčićem 1964. godine.

Solisti okupljeni u ovom visoko kvalitetnom ansamblu su afirmisani izvođači savremene srpske muzike, prisutni na festivalima kao što su Međunarodna tribina kompozitora, KoMA (Koncerti mladih autora), u projektima (Rostrum+), kao i stalni saradnici na izvođenju studentskih ispitnih radova iz kompozicije. U okviru projekta Rostrum+ članovi ovog ansambla su nastupili 2018. godine u elitnoj Koncertnoj dvorani Palate lepih umetnosti „Bozar“ u Briselu (Belgija), gde su izvodili dela srpskih kompozitora. Koncertnu sezonu Beogradskog trija 2018/2019 podržava i finansira Sokoj – Organizacija muzičkih autora Srbije. Beogradski trio je osvojio prvo mesto na takmičenju savremene muzike Reconstruction 2 (2019) u kategoriji kamerna muzika.

Ivan Jevtić

Ivan Jevtić je rođen u Beogradu, gde je studirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Stanojla Rajičića. Diplomirao je 1971. godine, a magistrirao 1973. godine. Nastavio je usavršavanje na Pariskom nacionalnom konzervatorijumu za muziku u klasi poznatog francuskog kompozitora Olivije Mesijana (Olivier Messsiaen), a nakon toga i u Beču, kod profesora Alfreda Ula (Alfred Uhl) na Visokoj školi za muziku (Herderova stipendija). Od 1978. godine živi i radi kao slobodni umetnik.

Laureat je mnogobrojnih domaćih i internacionalnih konkursa za kompoziciju. Dela Ivana Jevtića su izvođena od strane eminentnih muzičkih umetnika (Maurice André, André Navarra, Gérard Caussé, André Henry, Manfredo Schmiedt, Pascal Gallet, Gene Pokorny, Stephen Burns, Roberto Gatto, Roberto Duarte, Eric Aubier, Eric Fritz, Radovan Vlatković, Thierry Escaich,, Irena Grafenauer, Mira Jevtić, Xenia Jankovich, Aleksandar Madžar, Svetlana Tirmenštajn, Mladen Đorđević, Bojan Suđić, Guy Touvron, Bernard Soustrot…..) u skoro svim zemljama Evrope, Severnoj i Južnoj Americi, Rusiji, Japanu i Kini.

Bio je član žirija više internacionalnih muzičkih takmičenja, gde su na programu istih, njegova dela bila zadata kao kao obavezni komadi: u Parizu, Narbonu, Lunevilu, Beogradu, Arlu i Ženevi.
Bio je profesor kompozicije i orkestracije na Konzervatorijumu za muziku, Federalnog univerziteta u Pelotasu (Brazil) od 1997. do 1999. godine.

Ivan Jevtić je napisao više od 100 kompozicija (opusa) u oblasti kamerne, koncertantne i simfonijske muzike. Njegova dela su su izdata kod tri poznata francuska izdavača: A. Leduc, G. Billaudot, Chant du Monde i kod švajcarskog izdavača Éds. Bim. Izdato je oko 20 kompakt diskova sa njegovim kompozicijama u Srbiji, Francuskoj, Švedskoj, SAD, Nemačkoj i Japanu. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti – SANU izabran je 2003. godine, a za redovnog člana 2012. godine.

Facebook Belgrade Trio: https://www.facebook.com/BelgradeTrio/

Instagram profil: https://www.instagram.com/belgradetrio/

Šta Vi mislite?