Electe

Becker i Ingmar zatvorili International Piano Fest

Becker i Ingmar zatvorili International Piano Fest – Klavirski duo Becker iz Majnca (Nemačka) i Klavirski duo Ingmar iz Novog Sada sinoć su svečano zatvorili treći International Piano Fest u Subotici.

Klavirski duo Becker iz Majnca, čine dve sestre bliznakinje koje imaju osamnaest godina. Od 2013. godine posvetile su se literaturi za klavirska dela, te postigle veoma velike uspehe tokom samo tri godine zajedničkog muziciranja. Učestvovale su na više takmičenja klavirskih dua, master klasovima u zemlji i inostranstvu, a takođe su nastupile kao duo i uz pratnji Turingen simfonijskog orkestra, kao i na Šubert festu u Špejeru.

Sestre Becker su za subotičku publiku pripremile delo Edvarda Griga (1845-1907), pod nazivom Norveški plesovi iz opusa 35. Sva četiri stava ovog dela sestre Becker nizale su jedan za drugim, veoma spretno i uspešno dočarale su magičan svet kompozitora Griga. Živahno dursko raspoloženje obojeno hromatskim harmonijama, veselim melodijama i ritmovima obojilo je završno veče International Piano Festa. Po izvedbi Griga, publika je pozvala sestre Becker na bis, te su one izvele Ruski ples, stav iz baleta Petruška, kompozitora Igora Stravinskog.

Ingmar Piano Duo iz Novog Sada predstavio se publici delima nastalim u projektu mladih savremenih kompozitora naše zemlje. Cilj projekta je da mladi kompozitori svoje stilske odlike kompozicionih tehnika i aranžiranja primene i oblikuju na osnovu kompozicija, pesama i melodija klasične i popularne svetske muzičke scene.

U drugom delu programa svečanog zatvaranja Piano Festa čula su se dela Svetozara Nešića – Chopinturno No. 1, potom Bjork Bachelorette i Words are very unnecessary (prema pesmi benda Depeche Mode). Publika je takođe slušala dela mladog Ivana Markovića, The First Girl To Scream On A Track pisanu na teme Bossy i Milkshake od Kelis, ali i Polite Boy’s Love Story stvorenu na osnovu pesme Rude Boy, poznate izvođačice Rihane. Ivan Marković je u ovoj večeri bio sa nama, te ga je i publika pozdravila velikim aplauzom. Na kraju programa Ingmar Piano Duo izveo je delo Lava Kovača – I kissed Katty Perry.

Repertoar koji su odabrali mladi umetnici je nesvakidašnji, ali pokazuje nam to da postoje novi projekti koji donose svežinu u stvaranju i izvođenju pijanističke muzike. Svojim skladnim i spretnim muziciranjem u zajedništvu, pijanisti  Slobodanka Stević i Aleksandar Gligić su na potpuno nov način oblikovanja savremene muzike uspešno zaokružili International Piano Fest 2016.

Becker i Ingmar klavirska dua, predstavljaju još jedan u nizu veoma uspešnih koncerata International Piano Festa, iza kojih stoji ogroman trud i rad svih članova udruženja Electe, ali najpre idejnog tvorca International Piano Festa i Umetničkog direktora „Electe“ doc. dr Noemi Gereg.

Šta Vi mislite?