Electe

Tadej Kenig otvoriće Koncertnu sezonu Subotice

Tadej Kenig će solističkim koncertom u petak, 24. februara svečano otvoriti Koncertnu sezonu Subotice i festival FEMUS 2017. U klavirskoj saradnji Nataše Srdić Jahn, Tadej Kenig će izvesti dela Šumana, Rosinija, Pulanka, Debisija i Denisova. On će na koncertu u Velikoj većnici Gradske kuće nastupiti sa početkom u 20 časova. Komplet ulaznica za sve večernje koncerte, po ceni od 300 RSD, može se nabaviti u Caffe poslastičarnici Ravel.

 

24. februar 2017. godine, 20 časova, Velika većnica Gradske kuće, Subotica

 

Svečano otvaranje Koncertne sezone Subotice i festivala FEMUS 2017

Solistički koncert Tadeja Keniga – klarinet (Slovenija)

Klavirska saradnja – Nataša Srdić Jahn (Srbija)

 

Program:

Robert Schumann: Fantasiestücke Op. 73
Zart und mit Ausdruck
Lebhaft, leicht
Rasch und mit Feuer

Edison Denisov
: Sonata za klarinet solo
Lento
Poco rubato
Allegro giusto

Claude Debussy
: Prva rapsodija za klarinet i klavir

Francis Poulenc
: Sonata za klarinet i klavir
Allegro tristamente
Romanza
Allegro con fuoco

Gioacchino Rossini
: Introdukcija, tema i varijacije za klarinet i orkestar

 

 

TADEJ KENIG (Slovenija), solo klarinetista SNG Opere i baleta u Ljubljani i docent na Akademiji za glasbo Univerziteta u Ljubljani, je jedan od najuspešnijih muzičara današnjice. Diplomirao je u klasi Slavka Goričara na Akademiji za glasbo u Ljubljani, i završio postdiplomske studije sa najvišim ocenama – Solistendiplom na „Hochschule fur Musik der Stadt Basel“ u klasi Fransoa Bende. Dobitnik je više prvih nagrada kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima. Bio je apsolutni pobednik na takmičenju „Marco Fiorindo“ u Torinu (Italija), u kategoriji „selezione clarinetto solista“.

Njegova koncertna delatnost obuhvata kako koncerte u Slovenij, tako i koncerte u ostalom delu Evrope, Aziji i SAD-u, gde nastupa kao solista i kamerni muzičar, ali i sa orkestrima: Slovenskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom mesta Basel, Kamernim orkestrom iz Bratislave, SNG Operom i baletom iz Ljubljane i Ansamblom Cantus. Sarađivao je sa sledećim dirigentima: Marko Letonja, Stefan Saderling, Otmar Maga, Loris Voltolini, Berislav Šipuš… Član je duvačkog kvinteta ARTvento.
Učestvovao je na velikom broju međunarodnih festivala savremene muzike: Bijenale Zagreb (Hrvatska), Electromediaworks Atina (Grčka), S.O.U.N.D (Škotska)… Na tim festivalima je sarađivao sa solistima i dirigentima kao što su : Feliks Rengli, Serđo Acolini, Hajnc Holiger, Ričard Kreg, Roberto Fabrićijani, Rohan de Saram, Krištof Penderecki, Jirg Heneberger, Jirg Vitenbah, Adam Skot Nil, Robert Skot Tompson, Pit Stoleri i drugi.
Njegova diskogafija obuhvata sledeća izdanja: „Dialogue de l`ombre double“ – 2007, Cantus d.o.o. Zagreb HDS; „Molly Brallaghan, Quintet ARTvento and friends“ – 2008, Whoopee Records, Nemačka; „Vivid Air“ – 2010, Aucourant Records, SAD; „Alojz Ajdič – Skladbe za klarinet“ – 2010, KD ADRIARS, Slovenija; „Pihalni kvintet ARTvento – skladbe slovenskih skladateljev“ – 2011, KD ADRIARS, Slovenija; „Pushing Forward“ – 2011, KD ADRIARS, Slovenija, 2012, , Aucourant Recorsd, SAD.
Održao je veliki broj majstorskih kurseva u Ljubljani, Berlinu, Bazelu (Musikakademie der stadt Basel), Luganu (Conservatorio della Svizzera Italiana), na Univerzitetu u Aberdenu, u Centru izvrsnosti u Varaždinu, u Puli (Arena International, Univerzitet u Trstu)…Bogatu karijeru Tadeja Keniga redovno prate briljantne kritike kako domaćih, tako i stranih medija.

 

 

NATAŠA SRDIĆ JAHN je rođena 1981.godine u Beogradu. Završila je osnovnu i srednju muzičku školu “Isidor Bajić” u Novom Sadu, u klasi Prof. Lidije Gvozdanović i Prof. Milene Apić. Započete studije u klasi Prof. Rite Kinke na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu nastavlja i završava u klasi Frank-Imo Cihnera (Frank-Immo Zichnera) na Hochschule für Musik “Franz Liszt” u Vajmaru. Godine 2009. je uspešno, sa najvišom ocenom, završila i postdiplomske studije kamerne muzike u Vajmaru, u klasama Prof. Ulrih Beca (Ulrich Beetza) i Birgit Erihson (Birgit Erichson – ABEEG trio), i Prof. Larise Kondratjeve (Larisse Kondratjewe). Dobitnik je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pored solističkih i kamernih koncerata u regionu i u inostranstvu, Nataša Srdić-Jan je dugogodišnje aktivna kao osnivač i član više ansambala moderne muzike u Srbiji i Nemačkoj, sa kojima redovno koncertira na domaćoj i stranoj sceni (Italija, Slovenija, Ekvador, Liban, itd.). Na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu zaposlena je od 2009. godine, kao viši stručni saradnik – korepetitor.

Šta Vi mislite?