Electe

Darinka Matić Marović, dirigentkinja i profesor – slava joj i hvala!

Darinka Matić Marović  bila je poseban gost našeg prvog velikog projekta „Promotivni koncert“, na kom je pre deset godina svečano otvorila rad Udruženja „Electe“. Pamtićemo je po pozitivnoj energiji i dobrim savetima koje je bez zadrške delila sa nama u samom početku našeg rada. Slava joj i hvala!

 

Darinka Matić Marović, slavna dirigentkinja i profesor emeritus napustila nas je 15. 7. 2020. u 84. godini života u Beogradu, a sahranjena je u Aleji velikana na Novom groblju. Na večni počinak prve žene rektora u Srbiji, dekana Fakulteta muzičke umetnosti, dirigentkinje horova Kolegijum muzikum i hor Obilić, koja je za 45 godina karijere dirigovala na više od 10.000 koncerata ispratili su je, pored rodbine, prijatelja i mnogi bivši učenici ali i građani.

Darinka Matić Marović

Rođena je 6. februara 1937. u Herceg Novom. U Kotoru je završila Višu realnu gimnaziju, a istovremeno je pohađala muzičku školu i svirala klavir. U Beogradu je diplomirala Muzičku akademiju – nastavnički odsek s glavnim predmetom klavir, potom i odsek dirigovanja. Kao studentkinja upisala se u KUD “Branko Krsmanović”. U međuvremenu bila je i profesorka u baletskoj školi “Lujo Davičo”, pa joj je život tekao između čočeka i baleta. Iz baletske škole prešla je u muzičku školu “Stanković”, gde je profesor i dirigent Branko Cvejić otkrio da ima „žicu“ za horsku muziku. Igrala je s “Krsmancem” i proputovala pola sveta.

Godine 1971. završila je i dirigovanje i počela da niže i prve horske uspehe i nagrade sa “Stankovićem”. Ona je prva žena dirigent (akademski horovi “Collegium musicum, od 1971. i ”Obilić” od 1981. godine), prva žena dekan na Fakultetu muzičke umetnosti (od 1983. do 1989.) i prva žena rektor Univerziteta umetnosti (četiri mandata).

Za 40 godina postojanja hora “Collegium musicum” ona i njene devojke gostovale su u “Karnegi holu”, “Orkestar holu”, u Moskvi, Meksiku, Rimu, San Francisku, Lenjingradu, Parizu, Lisabonu, Madridu, Nju Delhiju, Havani, Briselu, Štutgartu, Beču, Pragu, Bukureštu, Pekingu, Berlinu, Stokholmu…

Poslušajte emisiju RADIO BEOGRAD 2 posvećenu upravo njoj – In Memoriam Darinka Matić Marović

Šta Vi mislite?