Electe

Svečano otvoren Piano Fest

Svečano otvoren Četvrti International Piano Fest

Svečano otvaranje Četvrtog festivala klavirske muzike u Subotici, upriličeno je sinoć u Velikoj većnici Gradske kuće. Uzbudljiv početak još jednog festivala osetio se već pri okupljanju posetilaca u holu ispred svečane sale, dok su umetnici Tami Kanazawa i Yuval Admony pristigli iz Izraela, oprobavali akustiku sale i zvučnost postavljenih klavira zahvaljujući Piano Land-u.

Po otvaranju ulaznih vrata u salu, publika je pohrlila da zauzme najbolja moguća mesta za slušanje, a usputno, s velikim interesovanjem preuzimala programe za koncert i festival. Iščekujući početak koncerta novinari iz Radio televizije Vojvodine i Yu eco televizije načinili su nekoliko intervjua s umetnicima koji su otvorili festival, kao i sa predstavnicima Electe.

Prve reči ka svečano otvorenom festivalu publici su uputili Noemi Gereg, idejni tvorac festivala i umetnički direktor Electe, i Miloš Radović, predsednik Udruženja. Oni su se u svom obraćanju pored najave otvaranja zahvalili svima koji su podržali ovogodišnji festival, a posebno direktorici i profesorima Muzičke škole Subotica i Savremenoj galeriji Subotica. Takođe su podsetili publiku na humanitarni karakter festivala i pomoć koju želimo da pružimo porodici Dedović i lečenju njihove dece Andreja i Sare.

Na podijum su s ponosom izašli umetnici Tami Kanazawa, rodom iz Japana i Yuval Admoni iz Izraela, bračni par, koji sa sobom kao zlatnim plaštom nosi energiju i obećava uzbudljiv muzičko-akustički doživljaj. Jedno za drugim nizala su se dela Franca Lista – Simfonijska poema broj 3, Aleksandra Skrjabina – Fantazija u a-molu, i sve to energično, ali ipak blago klizeći kroz prostor i vreme.

Delo koje se ne može čuti često u izvedbi za dva klavira, Rapsodija u plavom Džordža Geršvina, učinila je koncert raznovrsnijim i mogli bismo reći odnela sve simpatije publike. Povratak u doba Listovog stvaralaštva načinili su prelazom u Mađarsku rapsodiju broj 2, kojom je njihov zvanični deo nastupa veoma uspešno okončan, ali ne zadugo.

Publika je pozivala na bis umetnike više puta, te su Tami i Yuval izveli Varijacije na dobro poznatu Paganinijevu temu Vitolda Lutoslavskog, a na samom završetku nastupa Armenijsku rapsodiju jermenskog kompozitora i pijaniste Aleksandra Arutiunijana. Uzvici publike, kao i gromki aplauz ispratili su ove sjajne umetnike sa scene, ali ipak uz iščekivanje da će u skorije vreme, ponovo na subotičkom podijumu slušati još njihovih izvođenja.

Večeras, 20. novembra očekuju nas koncerti Palojtay Janoša iz Budimpešte – u Savremenoj galeriji od 18.00h, i klavirskog dua FourTe iz Nemačke u Velikoj većnici Gradske kuće od 20.00h.

 

Šta Vi mislite?