Electe

Savremena muzika u Savremenoj galeriji

Savremena galerija Subotica će u petak 22. jula od 19 časova, biti bogatija za još jedan muzički događaj. Udruženje Electe u saradnji sa upravom Savremene galerije Subotica, ugostiće u našem gradu mlade kompozitore, koji stvaraju muzička dela u stilovima 21. veka.

Savremena muzika u Vojvodini naziv je projekta koji okuplja kompozitore do 40 godina starosti. Od 2012. godine projekat je imao preko dvadeset koncerata u Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu, Beogradu, Sremskoj Mitrovici i Subotici. Svi kompozitori koji deluju u okviru ovog projekta su članovi Udruženja kompozitora Vojvodine i Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ).

Na koncertu u petak, 22. jula nastupiće Ivan Marković – klavir, Ljiljana Lišković – sopran, Miroslav Popović – klavir, Dragan Mirković – harmonika, Milan Milanov – kontrabas, i Vasa Vučković – karinet. Ovi umetnici će izvoditi muziku pisanu za klavir solo, ali i kamerna dela za duete sopran i klavir, harmoniku i kontrabas i trio sopran, klarinet i kontrabas.

Navedene kompozicije nastajale su u periodu od 2008. do 2016. godine, tako da će publika moći da čuje najsavremenije načine komponovanja i tretiranja instrumenata u 21. veku.

Kompozitori čija dela ćemo čuti u ovoj večeri su Ivan MARKOVIĆ (1992), Stanislava GAJIĆ (1980), Ljubomir NIKOLIĆ (1976) i Svetozar NEŠIĆ (1982).

U toku postojanja, projekat Savremena muzika u Vojvodini, uspešno realizuje svoj cilj, a to je prvenstveno promocija domaćih savremenih kompozicija i kompozitora. Oni svojim radom, izvođenjima u koncertnim dvoranama, ali i snimanjem kompakt diskova uspevaju da povećaju interesovanje javnosti za umetničku muziku koja nastaje u savremenom vremenu. Takođe, tokom svog postojanja, ova grupa mladih kompozitora premijerno je izvela više od 30 kompozicija za različite ansamble, kamerne grupe, kao i za solističke instrumente.

Mladi kompozitori okupljeni oko ideje koja prvenstveno ima za cilj izvođenje dela stvorenih tokom poslednjih godina njihovog stvaralaštva želeli su da svoja dela predstave i subotičkoj publici. “Ovakav način predstavljanja muzičkih dela je veoma redak na našim prostorima, te zbog toga smatramo da je od izuzetnog značaja podržati mlade koji teže ka tome da plod svoje inspiracije podele sa širom publikom.” – kaže za Electe portal Miloš Radović, predsednik Electe.

Još jednom pozivamo sve zainteresovane da 22. jula od 19 časova prisustvuju događaju koji će sjediniti Savremenu galeriju sa savremenom muzikom. Ulaz na koncert je slobodan.

Šta Vi mislite?