Electe

Press – Koncertna sezona 2016

U press centru Grada Subotice 7. marta je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili predstavnici Udruženja „Electe“ Noemi Gereg – umetnički direktor i Miloš Radović – predsednik, ali i važni partneri sa kojima ova organizacija otvara novu Koncertnu sezonu Subotice. Tako su se ispred projekta Muzički ciklus za mlade talente ArtLink – Societe Generale na press konferenciji pred svim okupljenim medijima obratili Jovanka Višekruna Janković, umetnički i izvršni direktor ArtLinka i Goran Rakić, direktor subotičke ekspoziture Societe Generale.

Audicija za mlade muzičke talente u Subotici u sklopu festivala FEMUS 2016 održaće se u subotu 12. marta u prostorijama Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Štrosmajerovoj ulici 11 u Subotici sa početkom u 13 časova.

ArtLink – Societe Generale muzički ciklus za mlade talente, već tri godine uspešno odabira putem audicija najtalentovanije mlade muzičare i pruža im priliku da se usavršavaju sa uglednim mentorima i da nastupaju kao solisti, kamerni muzičari i sa kamernim orkestrom koji je deo ciklusa.

Koncert u Subotici je prvi u nizu koncerata ArtLink – Societe Generale ciklusa za mlade talente, koji će do kraja godine imati audicije i koncerte u gradovima Srbije – Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Beogradu.

Ovim koncertom svečano započinje Koncertna sezona Subotice 2016. a kao i do sada Subotičani će imati priliku da uživaju u raznovrsnim koncertima i izvođenjima umetnika iz naše zemlje i inostranstva u 2016. godini.

Koncertom u gradskoj kući u Subotici 11. marta u 20 časova, organizacija Electe otvoriće Koncertnu sezonu Subotice i predstaviti ArtLink – Societe Generale muzički ciklus za mlade talente i najuspešnije mlade muzičke umetnike koji su u 2015. poneli titulu najboljih solista iz ArtLink – Societe Generale muzičke radionice za mlade talente.
Koncert će otvoriti umetnički direktor ArtLink-a Jovanka Višekruna Janković i Miloš Radović predsednik renomirane subotičke organizacije Electe, u Subotici. Na koncertu će nastupiti mladi umetnici: čelisti Petar Pejčić i Vuk Ovaskainen, pijanista Dušan Dakić, violinistkinja Dunja Kalamir kao i renomirani pijanista i mentor Uki Ovaskainen.

[fsg_gallery id=“41″]

Svečano otvaranje Koncertne sezone Subotice zakazano je za petak 11. mart sa početkom u 20 časova u Velikoj većnici Gradske kuće a ulaz na otvaranje je slobodan.

„I ove godine Koncertna sezona Subotice počinje festivalom umetničke muzike FEMUS a ovogodišnji koncert svečanog otvaranja pripašće najmlađim umetnicima iz naše zemlje. Želeli smo da ove godine pružimo priliku mladim, još neafirmisanim umetnicima najznačajniji koncert u ovoj godini, i na taj način ukažemo na to koliko je važno pružiti priliku mladima da dožive ova značajna iskustva jer tako ulažemo u budućnost naše struke i opstanak prave kvalitetne umetničke muzike. Naše iskustvo govori da Subtičani sa posebnim oduševljenjem gledaju najmlađe umetnike koji tako sigurno izađu na scenu i pokažu kako dobro vladaju svojim instrumentom.“ – rekao je na press konferenciji Miloš Radović. Takođe, Radović je naglasio na press konferenciji da se nada da je otvaranje Koncertne sezone Subotice samo početak dobre i dugotrajne saradnje Electe sa ArtLinkom.

Na pressu je predočeno da  će okviru festivala FEMUS ArLink održati i audiciju za najtalentovanije mlade umetnike koji će ući u program Artlink – Sosijete ženeral muzičkog ciklusa za 2016 godinu. To je još jedan dodatni sadržaj koji će svi talentovani umetnici do 15 godina moći da posete u okviru FEMUS festivala koji iz godine u godinu kao udruženje usavršavamo i prilagođavamo potrebama mladih umetnika.

Ove godine na FEMUS se prijavilo 97 mladih umetnika koji su dobili priliku da se takmiče u internacionalnoj konkurenciji. Pored takmičara iz naše zemlje prijavljen je veliki broj kandidata iz republike Mađarske, Hrvatske i Makedonije.

Na festivalu FEMUS, umetnike će ocenjivati stručni žiri sastavljen od univerzitetskih profesora iz republike Mađarske i Srbije u  sastavu: Laura Levai Aksin, Levente Puškaš i Žolt Satmari.

Festival FEMUS traje do nedelje 13. marta kada u Velikoj većnici gradske kuće sa početkom u 20 časova stručni žiri će odabrati pobednike festivala, a Subotičanima će se predstaviti laureati takmičenja svih kategorija.

Šta Vi mislite?