Electe

Koncert za violončelo i klavir

  • Date: 29 - Nov - 2021
  • Location: Subotica, Serbia
  • Venue: Koncert za violončelo i klavir
  •  

Koncert za violončelo i klavir biće održan u Velikoj većnici Gradske kuće 29. novembra s početkom u 19.30. Ulaz slobodan.

Nastupaju Marko Miletić i Valentina Nenaševa, a u nastavku prilažemo njihove biografije.

Мarko Miletić
Marko Miletić je rođen 1984. godine u Kraljevu. Počinje da svira violončelo sa devet godina u muzičkoj školi “Stevan Mokranjac” u Kraljevu u klasi prof. Aleksandra Jakovljevića, a ubrzo nastavlja u klasi Bože Saramandića kod koga završava i srednju muzičku školu „dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu. Osnovne i master sudije završava na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Imrea Kalmana, gde odmah počinje da radi kao stručni saradnik. Danas je vanredni profesor violončela na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.
Godine, 2011. dobija najvišu stipendiju za program „Artist diploma of performans” na Kolumbus univerzitetu (SAD) u klasi prof. Wendy Warner, jedne od vodećih čelistkinja svoje generacije. Za to vreme biva primećen kao talentovan pedagog i angažovan kao profesor violončela i kamerne muzike u programu “Priprema za fakultet”.
Za vreme školovanja osvojio je više nagrada na festivalima i takmičenjima kao solista i član kamernih ansambala.
Usavršavao se na majstorskim kursevima kod renomiranih solista iz celog sveta, među kojima su: Arto Noras (Finska), Ivan Kucer (Ukrajina), Orfeo Mandoci (Austrija), Dmitrij Ljevin (Berlin), Jens Peter Majnc, Volfgang Emanuel Šmit, Aleksandar Kobrin (Rusija, SAD), Mark Kope, Mark Kosover, Mineo Hajaši, Sergio Svarc (SAD), Fine Arts Quartet…
Nastupao je kao solista sa orkestrima Gudači Svetog Đorđa, Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, Orkestrom Akademije umetnosti, Simfonijskim orkestrom italijanske pokrajine Marke, Subotičkim kamernim orkestrom, orkestrom Camerata Academica Novi Sad. Nastupao je sa renomiranim umetnicima kao što su Wendy Warner, Aleksandar Kobrin, Roman Simović, Robert Lakatoš, Mateja Marinković, Sergio Svarc, Ištvan Varga…
Svirao je resitale i nastupao sa kamernim sastavima širom zamlje kao i u inostranstvu (Nemačka, Austrija, Francuska, Italija, Mađarska, Belgija, Slovenija, SAD, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Norveska, Kina, Poljska) na brojnim festivalima kao sto su Beogradski Čelo Fest, Nomus, Međunarodna Tribina kompozitora, Transevropski Festival u Ruanu, Grigov festival u Bergenu, Somus, Piano Summer Vranje, Strings Leskvac, Festival gudača Krosno, Festival Lutoslavskog u Lomži, Ravanelijus, Čivitanova Klasika (Italija), Jesenja Sonata (Banjaluka), Amadeus Fest (Hrvatska).
Držao je majstorske kurseve u Srbiji , Italiji i SAD-u. 2007. godine je obnovio kamerni orkestar “CAMERATA ACADEMICA Novi Sad”, u kome je solo violončelista i umetnički rukodilac i sa kojim beleži brojne nastupe i sarađuje sa umetnicima poput Stefana Milenkovića, Žerara Kosea, Wendy Warner, Ištvana Varge, Romana Simovića, a 2016. godine je osnovao i Simfonijski orkestar Novi Sad 2021 (veoma značajan u kampanji za titulu Evropska prestonica kulture), kao i Filharmoniju mladih. Godine 2017. osniva Festival NEO koji u letnjim mesecima u Novi Sad dovodi vrhunske umetnike. Od 2013. član je klavirskog tria Valmaro sa violinistom Robertom Lakatošem i pijanistkinjom Valentinom Nenaševom. Od 2015. intenzivno sarađuje sa pijanistom Mihajlom Zurkovićem na koncertima u zemlji i inostranstvu. Pored toga često nastupa u različitim kamernim ansamblima. Sa svojim studentima i kolegama iz Kamerate osnovao je ansambl violončela ČeloNS sa kojim radi kao umetnički rukovodilac.
Angažovan je kao kustos za klasičnu muziku pri Fondaciji Novi Sad 2021 Evropska Prestonica Kulture, te na taj način uređuje veliki deo muzičkog života u Novom Sadu.
Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju, kao i CD izdanja kamerne i simfonijske muzike.

 

Valentina Nenaševa
Valentina Nenaševa rođena je u Taškentu (Uzbekistan). Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Specijalnoj muzičkoj školi „Uspenski“ u Taškentu. Tokom školovanja nastupala je sa orkestrom RTV Taškent, svirajući koncert J. S. Baha f-mol, kao i koncert F. Šopena f-mol.
1996. godine osvojila je treću nagradu na takmičenju mladih pijanista u Alma-Ata (Kazahstan).
1998. godine dobija stipendiju „Pro Korda Čember Mjuzik Skul“ pod patronatom profesora sa Rojal Mjuzik Akedemi, gde je pohađala kurs kamerne muzike u klasama prof. James Kirbi (klavir) i prof. Roberta Maks (violončelo), Isak Raškovskij (violina).
2000 godine osvaja prvu nagradu na Republičkom takmičenju u Taškentu.

Iste godine je primljena u klasu prof. Ivana Gajana (učenika Stanislava Nejgauza) na Akademiju Muzičkih umetnosti u Bratislavi.
Tokom studija nastupala je kao solista i kamerni izvođač, takođe pohađala majstorske kurseve kod Jelene Rihter, Vladimira Ovčinikova (RUS), Alekseja Sultanova (SAD) .
2003 godine odlazi na usavršavanje iz predmeta korepeticija na konzervatorijum Rimskog-Korsakova u klasu prof. Irine Bogačeve (Petrograd).
Posle uspešnog završetka osnovnih studija, upisuje Magistarske studije u klasi prof. Iris Kobal na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.
Tokom studija radila je kao demonstrator pri katedri za klavir.
2009. godine se zaposlila kao stručni saradnik – korepetitor pri katedri za duvačke instrumente na Akademiji umetnosti.
2013. godine stiče zvanje stručnog saradnika pri katedri za klavir, na predmetima klavir i korepeticija. Trenutno je u zvanju docenta za predmet korepeticija na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu.

Kao solista koncertirala je na muzičkim podijumima kako u inostranstvu, tako i u Srbiji. Snimala je za RTV Novi Sad. Sarađivala sa austrijskim flautistom Norbertom Girlingerom, Linc, Austrija. Bila je član tria «Valmaro». Sa posebnim zadovoljstvom nastupala je sa TAJJ kvartetom , Ljiljanom Lišković (sopran) i Markom Miletićem (violončelo) i Robertom Lakatošem (violina).

2017. godine upisuje dokotrske studije iz klavirskog izvođaštva u klasi prof. Kemala Gekića.