Electe

Koncert: Rita Kinka i Anima Musicae

  • Date: 03 - Sep - 2015
  • Location: Subotica
  • Venue: Gradska kuća
  •  Kupite kartu

3. septembra u Velikoj većnici gradske kuće sa početkom u 20 časova nastupiće renomirana pijanistkinja Rita Kinka i jedan od najprestižnijih omladinskih ansambala Mađarske ANIMA MUSICAE iz Budimpešte. Na programu su dela Vivaldija, Elgara, Baha, Mocarta i Dohnanjina. Ulaznice za koncert se mogu kupiti u Suvenirnici ispod gradske kuće u Subotici po ceni od 300 RSD.

„… kada sviramo, naše duše se otvaraju – kada zajedno stvaramo muziku, naše duše se prepliću, rađa se čarolija – majušna iskra srebrnog sjaja: postojanje dobija smisao…”
Mladi osnivač i umetnički rukovodilac Kamernog orkestra „Anima Musicae“ (Duša muzike) – Laslo G. Horvat (László G. Horváth) ovim rečima je opisao svoje razloge za osnivanje ansambla. Brzo je naišao na istomišljenike u krugu kolega na Muzičkoj akademiji u Budimpešti „Franc List“, s kojima je otpočeo zajedničke probe i intenzivno traganje za odgovarajućim imenom. Ideal je bio pokretanje muzičke radionice čiju osnovu čini zvuk evropskog kvaliteta, negovanje plemenite mađarske muzičke tradicije i poštovanje velikih preteča, uz neumorno traganje za novim. Upravo zbog toga, njihov repertoar obuhvata sve bitne epohe klasične muzike, od baroka do remek-dela 20. i 21. veka. Osim toga, redovno izvode dela mladih mađarskih autora komponovana upravo za njih.
Kamerni orkestar „Anima Musicae“ je od svog debitovanja u junu 2010. godine izveo preko 100 uspešnih koncerata i zasluženo zauzeo mesto među vrhunskim profesionalnim ansamblima: rasprodati koncerti su izvođeni u dvoranama kao što su: „Óbudai Társaskör“, sale Italijanskog instituta, Muzičke akademije „Franc List“, hotela „Hilton“, dvoraca porodica Feštetič, Brunsvik (u Martonvašaru) i Esterhazi (u Fertedu), opatije „Pannonhalma“, Mramorna sala Mađarskog radija… Nastupao je i u Hamburgu, Beču, Parizu i na Sardiniji. Svirao je i na renomiranim festivalima, kao što su Budimpeštanski prolećni festival, zatim „Ars Sacra“ i Kodaljev festval u Kečkemetu. Na listi poznatih domaćih i inostranih solista s kojima su nastupali muzičari iz ansambla nalaze se: Kristof Barati, Ištvan Vardai, ser Džejms Galvej, Đovani Guco, Dita i Imre Rohman, Polina Pastirčak, Milan Vrsajkov, Rita Kinka, Deneš Varjon i mnogi drugi.
Orkestar je 2011. godine u Zlatnoj sali bečkog Muzikferajna na 5. Međunarodnom omladinskom festivalu „Summa cum laude“, u kategoriji gudačkih ansambala, osvojio prvu nagradu, uz ovacije žirija i publike.
Godine 2012. orkestar je dobio najviše mađarsko državno priznanje za mlade umetnike „Junior prima“, koje je prvi put u istoriji te nagrade dodeljeno jednom ansamblu.
Na poziv „Hungarotona“, decembra 2014. godine, snimio je kompakt-disk s delima V. A. Mocarta. Dalji zajednički projekti orkestra i ove renomirane izdavačke kuće realizovaće se od 2016. godine.

Program koncerta:

Vivaldi: simfonija za gudače u C-duru, RV 112

Elgar: Serenada op. 20.

J. S. Bach: koncert za klavir u d-molu BWV 1052

solistkinja: pijanistkinja Rita Kinka

– Pauza –

W.A. Mozart: Divertimento u B-duru, KV 137

Dohnanyi – D:. Sitkovetsky Serenada op. 10.