Electe

Adam Radetić

Rođen je 1989. godine u Subotici, a od svoje šeste godine aktivno se bavi muzikom. Po završetku niže škole u Kanjiži na odseku klarinet, pohađa i završava srednju školu za saksofon u Subotici, u klasi profesora Geze Kučere ml.

Tokom školovanja učestvovao je na velikom broju takmičenja u zemlji sa kojih se vraćao kao prvonagrađen i dobitnik je niza nagrada kao solista i kao član kamernih ansambala (republička i međunarodna takmičenja).

Osnovne studije saksofona upisao je 2008. godine u klasi Stojana Dimova, a zatim kod prof. Gordana Tudora, istaknutih pedagoga i predavača Akademije umetnosti u Novom Sadu. U toku studija tri puta ja nagrađivan od strane Fakulteta za najbolji uspeh.

Usavršavao se na majstorskim kursevima kod Puškaš Leventea, Lev Pupisa, Matijaz Drevenseka, Dragana Sremeca i Lars Mlekuša.

Pored solističkog muziciranja bavi se i izvođenjem u kamernim sastavima. 2013. godine sa TAJJ gudačkim kvartetom nastupa u Subotici u sklopu Koncertne sezone Subotice i u Novom Sadu u okviru koncertne sezone Akademije umetnosti kvinteta Adolfa Buša.

Na poziv Gradskog muzeja Subotica, Narodnog pozorišta, Danilo Kiš fondacije, Moderne galerije Likovni susret, i Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, stalni je izvođač na lokalnim kulturnim dešavanjima u Subotici kao što su Noć Muzeja, Međunarodne izložbe i mnogi festivali.

Od 2010. godine aktivan je član organizacije Electe, a od septembra 2012. godine stupa na funkciju Koordinatora za logističko-tehničku podršku, dok je od 2014. godine na funkciji Operativnog direktora.